Life in Colour

22 januari 2016 - 3 april 2016

Foam toont het werk van de beroemde Franse fotograaf Jacques Henri Lartigue (1884-1996). Als telg uit een welgestelde bourgeois familie uit Parijs, richtte Lartigue zijn camera met name op het onbezorgde leven in en rondom de familiaire kring. Lartigue is bekend om zijn spectaculaire foto's van autoraces, vliegtuigen en mensen en dieren in beweging. Minder gezien is zijn adembenemende kleurenfotografie. Lartigue, Life in Colour onthult dit zelden getoonde aspect van zijn oeuvre.

Jacques Henri Lartigue
Jacques Henri Lartigue (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

In totaal telt Lartigue's nalatenschap 117.577 zwart-witnegatieven en kleurenpositieven. Bijna 40 procent daarvan betreft kleurenfotografie. Dit begint met de autochrome beelden uit zijn jeugd, gevolgd door het ektachrome procedé dat hij vanaf de jaren vijftig toepaste. Het indrukwekkende oeuvre beslaat vrijwel de gehele vorige eeuw; vanaf de eerste foto, die hij als achtjarige in 1902 nam, tot en met de laatste beelden die hij in 1986 op tweeënnegentigjarige leeftijd vastlegde. Als geen ander wist hij vluchtige momenten van geluk vast te leggen. Lartigue's oeuvre geeft een vrolijk en speels beeld van het leven in Frankrijk begin 20ste eeuw.Er zijn weinig mensen die, zoals Lartigue, hun leven lang een kinderlijke frisheid, nieuwsgierigheid en verwondering behouden. Bij hem gaan kleur en onschuld hand in hand; fotografie was een manier om aan zijn tijd te ontsnappen, wat zijn beelden een tijdloos en modern karakter geeft. Zonder zich hier bewust van te zijn, bouwde Lartigue aan een oeuvre in kleur en zwart-wit. De meeste foto's die Foam tentoonstelt zijn afkomstig uit zijn albums, waarin hij, als in een encyclopedie, beelden verzamelde die het verhaal van zijn leven vertellen. Voor Lartigue, die zichzelf eerder zag als kunstschilder dan als fotograaf, was kleur vooral een manier om die twee kunstvormen te verenigen. Regelmatig riep hij luidkeels: 'Ik zie alles met het oog van een kunstschilder.'

Jacques Henri Lartigue begon zijn carrière op zijn zesde jaar, en heeft tot zijn dood in 1986 zo'n 100.000 foto's gemaakt. Met een aanstekelijk enthousiasme legde hij zijn leven, zijn liefdes en passies vast. Hij kende al vroeg een fascinatie voor het vastleggen van snelheid. In de pubertijd ontwikkelde deze interesse zich verder. Als jonge man richtte hij zich op de mooi uitgedoste vrouwen die flaneren in het Bois-de-Boulogne en tijdens society events. Als nieuwsgierig amateur probeerde Lartigue alle mogelijke fotografische technieken uit, waarbij met name de stereofotografie een grote rol speelde. Lartigue verkocht af en toe een foto aan de pers en hij maakte deel uit van een tentoonstelling in Parijs met grote namen als Man Ray en Brassaï (1955). Zijn reputatie als fotograaf werd echter pas echt gevestigd op zijn 69e toen zijn werk werd getoond in een overzichtstentoonstelling in het MoMA, in New York. Wereldwijde bekendheid kwam drie jaar later bij het uitkomen van zijn boeken, The Family Album (1966), en Diary of a Century (1970), deze laatste werd samengesteld door Richard Avedon. De laatste jaren van zijn leven was Lartigue een veelgevraagd fotograaf voor modetijdschriften.

22 januari 2016 - 3 april 2016

Foam
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
020-5516500
info@foam.org
www.foam.org
Het museum is dagelijks geopend van 10.00-18.00 uur en op donderdag en vrijdag van 10.00-21.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Jacques Henri Lartigue

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Max Pinckers - Double Bind
26 november 2021 - 13 maart 2022, Antwerpen
Max Pinckers - Double Bind
Pink Floyd - The Nico van der Stam Archives
fotoboek (verschijningsdatum 1 december),
Pink Floyd - The Nico van der Stam Archives
Indian Photo Festival
19 november 2021 - 19 december 2021, Hyderabad (India)
Indian Photo Festival

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl