Fotograferen voor verandering

Het Nederlands Fotomuseum presenteert de eerste grote overzichtstentoonstelling in Nederland van de beroemde Amerikaanse fotograaf Lewis Hine. Hine was een gepassioneerd fotograaf die met zijn foto’s het leven van mensen wilde verbeteren. Zijn foto’s van immigranten op Ellis Island, kinderarbeid en arbeiders die hoog boven New York aan de Empire State Building werkten, behoren tot de fotografische iconen van de 20ste eeuw. De internationaal reizende tentoonstelling omvat ruim 200 foto’s en documenten, veelal in originele staat en afkomstig uit de collectie van het George Eastman House in Rochester. Lewis Hine | Fotograferen voor verandering is een initiatief van drie Europese instellingen: Fondation Henri Cartier-Bresson (Parijs), Fundación MAPFRE (Madrid) en het Nederlands Fotomuseum (Rotterdam). Met trots toont het Nederlands Fotomuseum deze tentoonstelling die past binnen het streven om aandacht te besteden aan de canon van de internationale documentaire fotografie.

Lewis W. Hine (Wisconsin, 1874 - New York, 1940) socioloog en fotograaf behoort tot de fameuze fotografen als Joel Meyerowitz, Robert Frank, Robert Capa, Eug ne Atget, waaraan het Nederlands Fotomuseum indrukwekkende tentoonstellingen heeft gewijd. Hine staat bekend als de 20ste eeuwse pionier van de sociaal documentaire fotografie. Typerend voor Hine is dat hij sterk geloofde in de overtuigingskracht van de fotografie. Gewapend met zware camera vocht hij voor sociale rechtvaardigheid. Hij reisde voor de National Child Labor Committee meer dan 75 duizend kilometer door de Verenigde Staten om kinderen te fotograferen die werkten in de landbouw, mijnen, fabrieken, naaiateliers en op straat. Mede door zijn foto’s werd kinderarbeid daadwerkelijk aangepakt. De thema’s in het werk van Hine: kinderarbeid, situaties van menselijke onwaardigheid en de kwetsbaarheid van immigranten en vluchtelingen zijn nog steeds actueel. Ondanks zijn huidige bekendheid, vroege successen en het feit dat veel overheidsinstellingen zijn foto’s gebruikten, stierf hij in 1940 in armoede.

In 1932 publiceerde Lewis Hine het bekende kinder fotoboek Men at Work over de bouw van het Empire State Building. Vanuit de meest gewaagde plekken maakte hij de foto’s van het 381 meter hoge gebouw en toonde hij de kracht van de mens. De hoge gebouwen op de Wilheminapier zijn al jaren beeldbepalend voor de skyline van Rotterdam, zoals het Empire State Building dat was voor New York rond 1930. De Wilhelminapier is vol in ontwikkeling. In 2013-2014 wordt De Rotterdam opgeleverd, ontworpen door Rem Koolhaas van architectenbureau OMA (Office for Metropolitan Architecture). De Rotterdamse fotograaf Ruud Sies volgt al vier jaar lang de totstandkoming van het grootste gebouw van Nederland. Het project Building the Rotterdam - a work in progress by Ruud Sies is geïnspireerd op het werk van Lewis Hine en legt de verbinding met de Wilhelminapier als historische plek. Voor het Nederlands Fotomuseum een reden om een deel van dit project op te nemen in de tentoonstelling van Lewis Hine.

De tentoonstelling is met 170 vintage foto’s uit de periode 1903 tot en met 1937 en 42 documenten het eerste uitgebreide en goed gedocumenteerde overzicht in Nederland en zelfs in Europa. Hine’s gehele oeuvre is te zien, vanaf zijn vroegste portretten van immigranten op Ellis Island tot aan zijn werk in Europa na de Eerste Wereldoorlog. De tentoonstelling Lewis Hine was eind 2011 te zien in Parijs en begin dit jaar in Madrid. Het werk van Hine heeft voor deze internationale reis een preventieve conserveringsbehandeling gehad en wordt minimaal aan het licht blootgesteld. Na de tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum gaat het werk terug naar het George Eastman House in Amerika om de komende jaren te rusten in een donker depot.

De bij de tentoonstelling behorende publicatie bestaat uit reproducties van foto’s en documenten uit de tentoonstelling, een essay van Alison Nordstr m over het leven en werk van Hine en uitgebreide biografische gegevens. Tevens bevat de publicatie een volledige reprint van Men at Work uit 1932, het enige boek dat Hine tijdens zijn leven produceerde.
Lewis Hine | SP, FR, ENG | Fundación MAPFRE/TF Editores | ISBN 978-84-9844-307-3 | Prijs 39,50

Het museum is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00-17.00 uur.Lewis Hine, The Sky Boy
Lewis Hine, The Sky Boy


15 september 2012 - 6 januari 2013

Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
010-2030405
info@nederlandsfotomuseum.nl
www.nederlandsfotomuseum.nl
@NL_Fotomuseum (twitter)
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.

Er is werk te zien van
Lewis Hine


Vrienden van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!eyes on media

Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Gold and Silver
20 april 2018 - 10 juni 2018, Amsterdam
Gold and Silver
Dutch' Exposure
21 april 2018 - 19 mei 2018, Amsterdam
Dutch' Exposure
Afrotopia
14 april 2018 - 2 september 2018, Berg en Dal
Afrotopia

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl