Lain Sayang Lain, vier generaties Molukkers in Nederland

24 juli 2021 - 19 september 2021

In de expositie stellen documentair fotograaf Suzanne Liem en schrijfster Sylvia Pessireron de veerkracht van Molukkers centraal. De expositie bestaat uit portretten en reportagebeelden, gecombineerd met foto's uit persoonlijke fotoalbums en foto's uit archieven. De portretten en openhartige quotes over de cultuur, persoonlijke ervaringen en de gemeenschappelijke geschiedenis geven een beeld van de hedendaagse Molukse samenleving.

Suzanne Liem, Ony Sahalessy, Kamp Vught<br>
Ony Sahalessy was amper 15 jaar toen hij werd geronseld voor het guerrillaleger van mr.dr. Chris Soumokil, de tweede president van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS). In het leger, dat in de jungle van Seram zat, had hij twee functies. 'Als we niet werden aangevallen door het Indonesische leger, gaf ik les. Bij een aanval was ik militair.' In 1959 schreef Soumokil een concours uit voor een volkslied. 'Ik schreef al liedjes voor onze zangkoren, dus toen ik van de competitie hoorde, ben ik direct aan de slag gegaan.' De drie coupletten en de melodie van Maluku Tanah Airku had ik in korte tijd genoteerd. Ik had wat moeite met het metrum, maar ook dat is goed gekomen. Toen het klaar was, heb ik het voorgezongen aan een medestrijder die na afloop stellig wist dat mijn lied zou winnen.' Eind jaren 70 vluchtte hij via Duitsland naar Nederland, waar hij politiek asiel kreeg. Suzanne Liem fotografeerde hem thuis: aan de muur een zelfgeschilderde afbeelding van de baai van zijn geboortedorp Amahei (Seram).
Suzanne Liem, Ony Sahalessy, Kamp Vught
Ony Sahalessy was amper 15 jaar toen hij werd geronseld voor het guerrillaleger van mr.dr. Chris Soumokil, de tweede president van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS). In het leger, dat in de jungle van Seram zat, had hij twee functies. 'Als we niet werden aangevallen door het Indonesische leger, gaf ik les. Bij een aanval was ik militair.' In 1959 schreef Soumokil een concours uit voor een volkslied. 'Ik schreef al liedjes voor onze zangkoren, dus toen ik van de competitie hoorde, ben ik direct aan de slag gegaan.' De drie coupletten en de melodie van Maluku Tanah Airku had ik in korte tijd genoteerd. Ik had wat moeite met het metrum, maar ook dat is goed gekomen. Toen het klaar was, heb ik het voorgezongen aan een medestrijder die na afloop stellig wist dat mijn lied zou winnen.' Eind jaren 70 vluchtte hij via Duitsland naar Nederland, waar hij politiek asiel kreeg. Suzanne Liem fotografeerde hem thuis: aan de muur een zelfgeschilderde afbeelding van de baai van zijn geboortedorp Amahei (Seram). (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Lain sayang lain: wij geven om elkaar
Voor het eerst gebruikt het museum een ruimte (gewoonlijk bestemd voor groepsontvangst) in barak 1B voor een tijdelijke expositie. Dit jaar is het 70 jaar geleden is dat Molukse KNIL-militairen in 1951 in Nederland - en ook in voormalig Kamp Vught - aankwamen. Lain Sayang Lain (vrij vertaald: wij geven om elkaar) is het motto dat de saamhorigheid onder Molukkers weergeeft. Ondanks meningsverschillen in de beginjaren van hun aanwezigheid in Nederland is de band hecht gebleven. Het voormalig concentratiekamp Vught was één van de grootste Molukse woonoorden. In 1992 werden de barakken gesloopt. waarna op dezelfde plek de Molukse wijk Lunetten is gebouwd. Barak 1B is in de originele staat behouden en deed onder meer dienst als kerk. Sinds 2013 is deze laatste kampbarak onderdeel van Nationaal Monument Kamp Vught en is er de vaste expositie 'Als muren konden spreken' te zien.24 juli 2021 - 19 september 2021

Nationaal Monument Kamp Vught
Lunettenlaan 600
5263 NT Vught
073-6566764
info@nmkampvught.nl
www.nmkampvught.nl
Het museum is geopend maandag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur en zaterdag en zondag van 12.00-17.00 uur.
Na 5 september is de expositie ook op 8, 11 en 12 september nog te zien van 12.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Suzanne Liem
Sylvia Pessireron

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Jan Hoek & Others & New Ways of Pricing
24 september 2021 - 6 november 2021, Amsterdam
Jan Hoek & Others & New Ways of Pricing
A Glint In The Kindling
18 september 2021 - 16 oktober 2021, Amsterdam
A Glint In The Kindling
Deep in Vogue - Celebrating Ballroom Culture
18 september 2021 - 9 januari 2022, Rotterdam
Deep in Vogue - Celebrating Ballroom Culture

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl