Leo van den Bergh

Op zondag 25 februari 2018 opent Museum Jan Cunen in samenwerking met Stadsarchief Oss de expositie Leo van den Bergh - Geboren fotograaf. De zwart-wit foto's van de Osse fotograaf geven een kijkje in het nabije verleden, met plekken die intussen onherkenbaar zijn veranderd. Leo van den Bergh was niet alleen een vakman, maar vooral een beeldkunstenaar met een uniek gevoel voor timing, een absoluut geduld voor het juiste licht en een scherp oog voor compositie en esthetiek.

Leo van den Bergh
Leo van den Bergh (diashow met meer beelden)

De foto's van de Osse fotograaf Leo van den Bergh (1912-2009) zijn in esthetisch én documentair opzicht een lust voor het oog. Kleine werelden die op zichzelf staan. Als beelden uit een vergeten zwart-witfilm, de laatste overblijfselen van een verloren klassieker. Met zijn camera wist Van den Bergh zowel kleine, vluchtige momenten als een groter tijdsbeeld te vangen. Zijn foto's zijn het werk van een geboren fotograaf.Nooit zonder camera
Binnen zijn oeuvre nemen de foto's van de oorlogsjaren en de bevrijding een bijzondere plek in. Leo van den Bergh had zich kort voor de Tweede Wereldoorlog toegelegd op de fotografie en sloeg de mobilisatie gade vanuit zijn woonhuis aan de Osse Molenstraat, waaraan ook het huidige Museum Jan Cunen is gelegen. In zijn latere fotowinkel op de Heuvel liet menig Ossenaar pasfoto's maken en stelde hij in de etalage zijn vrije werk tentoon. Hoewel Van den Bergh in 1977 officieel met pensioen ging, was hij tot maart 2007 bijna dagelijks in de winkel te vinden. Was hij niet op de zaak, dan trok hij erop uit om ook de wereld buiten Oss vast te leggen. 'Molens: stop. Mooie luchten: stop. Karakteristieke bomen: stop. Hij zag het allemaal door zijn fotografische ogen', zo herinnert dochter Jos zich de zondagse uitjes van het gezin Van den Bergh. 'Ik geloof niet dat ik mijn vader ooit zonder camera in de hand heb gezien.'

De tentoonstelling Leo van den Bergh - Geboren fotograaf is te zien in Museum Jan Cunen van zondag 25 februari tot en met zondag 27 mei 2018. Bij de expositie is de publicatie Geboren fotograaf - Oss en de wijde wereld door de ogen van Leo van den Bergh (1912-2009) verschenen (Uitgeverij Iris Berghem). Ook te zien in Museum Jan Cunen: We Are Food - Over de kunst van voedsel (tot en met 16 september 2018).

25 februari 2018 - 27 mei 2018

Museum Jan Cunen
Molenstraat 65
5341 GC Oss
0412-798000
info@museumjancunen.nl
www.museumjancunen.nl
@museumjancunen (twitter)
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Het museum is open op 2e paasdag en 2e kerstdag en gesloten op Koningsdag, 2e Pinksterdag, 1e kerstdag, oudjaarsdag en nieuwjaarsdag.

Er is werk te zien van
Leo van den Bergh

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Strand in de Stad
15 juli 2019 - 9 augustus 2019, Den Haag
Strand in de Stad
Bloemstillevens
7 juli 2019 - 30 september 2019, Delft
Bloemstillevens
Animalia & El Malecón, Cuba
29 juni 2019 - 17 augustus 2019, Amsterdam
Animalia & El Malecón, Cuba
Welkom in de kleurrijke wereld van Ed van der Elsken (rondleiding)
5 juli 2019, Rotterdam
Welkom in de kleurrijke wereld van Ed van der Elsken (rondleiding)

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl