Kunst-Licht

16 januari 2016 - 14 februari 2016

Al eeuwen vormt het een van de belangrijkste elementen en inspiratiebronnen in de kunst, maar het licht zelf is raadselachtig en ontastbaar, een immaterieel medium. Licht is aanwezig en afwezig tegelijkertijd. De uitvinding van kunstlicht vormt een van de grootste veranderingen in de geschiedenis van ons bestaan. In objecten, installatie en fotografie, staat in deze tentoonstelling het licht zelf centraal. Het licht als kunstwerk.

Daan Bramer
Daan Bramer

In de gelaagde landschappen van Daan Bramer weerspiegelt de verhouding tussen cultuur en natuur. De wijze van vlakverdeling, het bijzondere lichtgebruik en de abstraherende composities roepen zowel verwondering als verdieping op. Met deze beelden wil hij de impact van de menselijke invloed op het landschap in overweging geven.Tamar Frank is een lichtkunstenaar pur sang. Ze ontwikkelde bijzondere lichtinstallaties voor nationale en internationale projecten. Zo ontwierp ze als eerste een computergestuurde lichtinstallatie op een wolkenkrabber van 120 meter hoog in Vancouver, geheel opgebouwd uit LED. Met haar werk reageert ze op de ruimte en de architectuur. Met minimale ingrepen verlegt ze de focus en concentratie waardoor het zichtbare een nieuwe betekenis krijgt. In Kunstliefde is haar object Lichtschaduw te zien. Een lichtobject dat in plaats van schaduw een lichtsilhouet op de achterwand projecteert dat langzaam beweegt en van kleur verandert. Het object wordt omgeven door een aura van licht dat naarmate het donker wordt steeds sterker gaat stralen.

Rob Scholte's ‘Light, your first currency’ maakt deel uit van een serie lichtobjecten die Rob Scholte in 2014 in samenwerking met Kunstruimte KuuB maakte. Het is een hypnotiserend lichtobject opgebouwd uit knikkers in alle soorten en maten op een paneel; looiers, detten, bonken, bollebusten, rode duivels, kanaries, roosters, spikkels, stierenkloten, kattenogen, spetters, mini’s en nog veel meer. Daaronder schijnt het ledlicht egaal over het paneel. De knikkers gaan leven en vlammen op. Scholte verheft de knikkers tot een eindeloos en steeds variërend kijkgenot.

Jozef van der Horst heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld als een uniek lichtkunstenaar met de nadruk op de toepassing van neonlicht. Hij blaast zijn neonsculpturen zelf. Zowel het neonglas als ook de perfect afgewerkte basis onderdelen. De werken zijn geïnspireerd door geometrische vormen, felle kleuren en licht. Hij combineert het neon met onder andere hout, formica, perspex, lood, bladgoud, RVS, staal en keramiek. ‘Neon heeft nagenoeg onbeperkte vormingsmogelijkheden en kan als geen ander middel kleur en lijn zo geconcentreerd weergeven.’

Sietze van de Star studeerde in 2015 af aan de HKU in productdesign met zijn lichtobject Meridian Light. Webcams geplaatst over de hele wereld leggen dynamische zonsondergangen vast en transformeren deze beelden naar de Meridian Light. De kleuren worden continu geanalyseerd en vertaald in een dynamische lichtervaring. De vorm van het lichtobject is gebaseerd op de meridianen van onze planeet. Gelijk met de rotatie van de aarde, doorloopt Meridian Light webcamfeeds van 12 tijdzones in intervallen van twee uur. Hierdoor kan je spectra van verschillende zonsondergangen ervaren, van zachte pasteltinten tot levendige kleuren. Via een app is het mogelijk zelf een locatie te kiezen. In november 2015 was het werk te zien tijdens de Dutch Design Week.

Esther Hoogendijk maakt voornamelijk (multimediale) installaties speciaal gemaakt voor een ruimte. Ze onderzoekt de ruimte en zijn gelaagdheid. In haar werk spelen vooral moleculaire en cellulaire vormen en structuren een belangrijke rol. Als een uitvinder gaat ze aan het werk, doet heel veel onderzoek en ontdekt proefondervindelijk nieuwe technieken en methoden om haar concept uit te voeren. Vaak werkt ze met (dia)projecties, licht, en transparantie. Ze studeerde af in 2009 aan ArtEZ in Enschede, nam deel aan verschillende lichtfestivals en buitenprojecten en won in 2012 de kunstopdracht van het Bkkc, Brabants Kenniscentrum voor Kunst & Cultuur.

De opening van de expositie is zondag 17 januari om 16.00 uur.

16 januari 2016 - 14 februari 2016

Genootschap Kunstliefde
Nobelstraat 12a
3512 EN Utrecht
030-2314218
mail@kunstliefde.nl
www.kunstliefde.nl
Geopend woendag t/m zondag van 13.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Daan Bramer
Tamar Frank
Rob Scholte
Jozef van der Horst
Sietze van de Star
Esther Hoogendijk

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

... van Tijd & Eeuwigheid ...
26 februari 2021 - 2 april 2021, Oosterhout
... van Tijd & Eeuwigheid ...
Solitaire
, online expositie
Solitaire
Landschappen
, online expositie
Landschappen
Veerkracht
1 februari 2021 - 31 maart 2021, Venlo
Veerkracht
Portretten
, online expositie
Portretten
Symbolen van klimaatverandering en hoop
, online expositie
Symbolen van klimaatverandering en hoop
Fotocollectief Utrecht
, online expositie
Fotocollectief Utrecht
Webinar met Rogier van 't Slot
3 maart 2021 (20.00 uur), Online
Webinar met Rogier van 't Slot
The Music I Saw
, online
The Music I Saw
Three Little Birds
28 januari 2021 - 4 april 2021, Amsterdam
Three Little Birds

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl