Fotoexpositie.nl
Exposities
Fotografen
Opleidingen
Nieuwsbrief
Linkpartners


Voorpagina > Exposities > Kuiven & Kraplappen
Kuiven & Kraplappen
Bert Verhoeff, Hannes Wallrafen

Periode
4 april 2009 - 1 november 2009

Locatie
Museum Spakenburg
Oude Schans 47-63
3752 AH Bunschoten-Spakenburg

Contactinformatie
telefoon: 033-2983319
fax: niet beschikbaar
e-mail: info@museumspakenburg.nl
website: www.museumspakenburg.nl

Met Kuiven & kraplappen laten de kunstenaars Bert Verhoeff en Hannes Wallrafen zien en horen hoe Spakenburgse vrouwen die anno 2009 nog dagelijks klederdracht dragen, hun tradities vormgeven en combineren met een hedendaags leven.

Reinie van Goor, initiatiefneemster van dit project, is geboren en getogen in Spakenburg. Zij kent het dorp van binnenuit en zag de gemeenschap door de jaren heen veranderen. Invloeden van buitenaf nemen plaatselijke gebruiken meer en meer over. Heel zichtbaar is dit bij de klederdracht. Jongeren dragen de dracht niet meer. Vrouwen die de dracht in ere houden zijn trots op deze bijzondere traditie. Tegelijkertijd laten zij zien dat een kraplap een modern leven niet in de weg staat; op hun aanrecht staat een Senseo, ze bankieren via internet en hebben een mobieltje op zak. Ook bestieren de vrouwen succesvolle ondernemingen en bekleden bestuursfuncties.

De foto‘s van fotograaf Bert Verhoeff laten de spanning zien tussen heden en verleden, traditie en vernieuwing. Opnamen van geluidsfotograaf Hannes Wallrafen - een fotograaf die plotseling blind werd en in geluidsprojecten een nieuwe vorm voor zijn kunstenaarschap vond - brengen tradities aan het licht die niet in beelden te vangen zijn. De kunstenaars doorbreken clichéverwachtingspatronen over het dorp.

Een deel van het project is te zien zijn in het tegenover het Museum Spakenburg gelegen restaurant De Mandemaaker.

Onder dezelfde naam verscheen bij Mets & Schilt een boek met cd. Een speciale editie van het boek (inclusief een barietprint van 20 x 30 cm, oplage 100), gesigneerd door Bert Verhoeff en Hannes Wallrafen kost 100 euro. Een gewone versie van het boek is uiteraard ook te koop, voor 25 euro.

>>> Terug naar de exposities startpagina
 Suggesties    Adverteren    Contact    Disclaimer and Copyright