Alles is zoals het moet zijn

14 oktober 2017 - 21 januari 2018

De foto's van Ksenia Galiaeva (Pskov, 1976) stralen een lome rust uit. Ze fotografeert haar directe omgeving: haar moeder en vader en hun teckel in en rondom hun datsja op het Russische platteland. Zelf spreekt ze van 'vanitas stillevens, maar dan van mensen'. Op de tentoonstelling Alles is zoals het moet zijn in het Stedelijk Museum Schiedam laat ze ook een tweede serie zien: wolkenfoto's, gemaakt vanuit haar raam in Nederland. Ook exposeert ze kamerschermen.

Ksenia Galiaeva, Unreal Estate, 2014
Ksenia Galiaeva, Unreal Estate, 2014

Eerste solo én afscheid
Voor Galiaeva is het de eerste tentoonstelling in een Nederlands museum. Tegelijkertijd markeert Alles is zoals het moet zijn het afscheid conservator Wilma Sütö. De tentoonstelling is na 11 jaar haar laatste bij het museum. De titel van de tentoonstelling komt uit een gedicht van Nabokov.Motto
In het museum hangt de strofe van Nabokovs gedicht aan de muur:
The mirror brims with brightness
a bumblebee has entered the room and bumps against the ceiling.
Everything is as it should be, nothing
will ever change, nobody will ever die.
Voor Galiaeva geldt deze strofe als motto voor al haar werk.

Dagelijks leven
Galiaeva verhuisde op haar negentiende van haar geboorteland Rusland naar Nederland, waar ze studeerde aan de kunstacademie in Den Bosch en Breda. Ze woont in Antwerpen en geeft les aan de kunstacademie in Rotterdam. Al jaren fotografeert ze het dagelijks leven rond het zomerhuis van haar ouders. We zien haar vader en moeder een boek lezen in een tuin, groente snijden op de keukentafel, telefoneren en scharrelen in de tuin.

Ode aan haar ouders
De foto's doen denken aan vakantiefoto's. Maar Galiaeva doet meer doordat ze haar familieleden in een mythe verandert; een ode aan haar ouders en hun levenswijze. Zij zijn de hoofdrolspelers, gewend aan de camera. Soms grijpt Galiaeva zelf in. Dan laat ze de gezichten van het hele gezin met spiegels omlijsten en weerkaatsen. Ze ziet haar werk als autobiografische fictie, een poëtisch spel met beelden, waarin herinneringen en verlangens samenkomen.

Wolkenluchten
Nieuwe foto's tonen het uitzicht uit haar eigen huis, met vier verticale ramen als een kamerscherm vol wolkenluchten en gouden zonlicht. Ze vormen een venster op verre horizonten. Naar buiten kijken is een vorm van meditatie voor Galiaeva. De laatste jaren werkte ze in ateliers in Zuid-Korea en Japan waar ze terecht kwam in landschappen die ze eerder alleen kende als afbeeldingen op kamerschermen en van schilderijen.

14 oktober 2017 - 21 januari 2018

Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112-114
3111 HL Schiedam
010-2463666
info@stedelijkmuseumschiedam.nl
www.stedelijkmuseumschiedam.nl
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. Het museum is gesloten op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Ksenia Galiaeva

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Portfolio Willem van den Hoed
online expositie,
Portfolio Willem van den Hoed
Echo's of Dusk | Paradise Lost
portfolio,
Echo's of Dusk | Paradise Lost
Ander Licht op Withoos
12 december 2021 - 8 mei 2022, Amersfoort
Ander Licht op Withoos

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl