Concrete Dreams

18 december 2009 - 20 januari 2010
Foam_Fotografiemuseum Amsterdam presenteert de Foam_3h duo-tentoonstelling Concrete Dreams van Dieuwertje Komen en Elian Somers. De fotografen laten hun visie op het stedelijke landschap zien. De beelden worden op verschillende manieren tentoongesteld: Somers presenteert haar werk middels een installatie met lichtbakken en tekstfragmenten en Komen heeft haar foto’s in een publicatie gecombineerd met een tekstessay, geschreven door architect Martino Tattara.

Het werk van Somers en Komen hebben hetzelfde uitgangspunt, namelijk architectuur en stedenbouw. Somers bevraagt de ideologieën die bij dit onderwerp een rol spelen en de beeldvorming die hieromheen ontstaat. Komen reflecteert op het ‘bijzondere’ van het alledaagse stedelijke landschap door naar de relatie tussen architectuur en stedenbouw te kijken. Somers en Komen geven hun subjectieve kijk op de steden door de foto’s op een bepaalde manier te rangschikken en beelden van verschillende steden met elkaar te combineren.

In 2009 bezocht Dieuwertje Komen vijf middelgrote Europese steden: Bordeaux, Kosice, Pilzn en Mons. Op verzoek van het Berlage Instituut in Rotterdam bezocht ze juist deze steden, die allen een ambitie hebben om Culturele Hoofdstad van Europa te worden. Komen rangschikt haar foto’s van verschillende steden op willekeurige wijze. Er ontstaat hierdoor een soort wandeling die steeds anders loopt en niet meer aan een specifieke stad is verbonden, maar verhaalt over een hedendaagse stedelijkheid van middelgrote Europese steden.

Elian Somers onderzoekt met Droom als er ooit een was naoorlogse utopische stadslandschappen van de modernen, zoals Brasilia en Cumbernauld (Schotland). Beeld en tekst vormen een ‘dubbele’ reflectie op het stedelijk landschap, haar architectuur, de utopie, het utopisch denken en de beeldvorming hierover.

Wereldwijd zijn moderne steden ‘gepland’, met verschillende uitwerkingen. Vertrekpunt voor Droom als er ooit een was is Nederland, waar het utopisch stadslandschap aan afbraak onderhevig is. Bij het slopen en afwijzen van naoorlogse modernistische stadsplanning verdwijnt niet alleen de architectuur, maar vergaan ook de ideeën en idealen die eraan ten grondslag liggen.

Elian Somers (1975, Sprang-Capelle) behaalde haar master Architectuur in 2000 aan de Universiteit Delft, hierna studeerde ze verder aan de Academie St. Joost in Breda waar ze in 2007 de master fotografie behaalde. Sindsdien exposeerde ze haar werk in verschillende groepsexposities bij onder andere TENT, (2009 Rotterdam), het Nederlands Fotomuseum (2008 Rotterdam) en Fotofrühling (2008 Kassel). Daarnaast heeft zij verschillende publicaties zoals in Fw: en Tubelight op haar naam staan. Dieuwertje Komen (1979, Schaijk) behaalde in 2005 haar master fotografie aan de Academie St. Joost in Breda. Haar werk is onder meer te zien geweest in TENT (2005 Rotterdam), tijdens de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (2007) en het Nederlands Architectuur Instituut (2005 en 2007). In 2007 won Komen de tweede prijs voor haar deelname aan de tentoonstelling ‘Gebouwgezichten’. Komen is actief lid van Stichting Fw:.

De tentoonstelling is een initiatief van het fotografencollectief Fw: en maakt deel uit van een serie duo-presentaties. De duo’s bestaan uit fotografen met een gemeenschappelijke interesses, die dit op uiteenlopende manieren presenteren.

Het museum is dagelijks geopend van 10.00-18.00 uur en op donderdag en vrijdag van 10.00-21.00 uur.Elian Somers	Brasilia, 2006
Elian Somers Brasilia, 2006 (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


18 december 2009 - 20 januari 2010

Foam
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
020-5516500
info@foam.org
www.foam.org
Het museum is dagelijks geopend van 10.00-18.00 uur en op donderdag en vrijdag van 10.00-21.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Dieuwertje Komen
Elian Somers

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Voorjaarssalon
3 maart 2021 - 11 april 2021, Den Haag
Voorjaarssalon
Winnaars Zilveren Camera aan het woord
30 maart 2021, online
Winnaars Zilveren Camera aan het woord
Imagination
, online expositie
Imagination
Journalistieke trouwfotografie in binnen- en buitenland
, online expositie
Journalistieke trouwfotografie in binnen- en buitenland
... van Tijd & Eeuwigheid ...
26 februari 2021 - 2 april 2021, Oosterhout
... van Tijd & Eeuwigheid ...
Solitaire
, online expositie
Solitaire
Landschappen
, online expositie
Landschappen
Veerkracht
1 februari 2021 - 31 maart 2021, Venlo
Veerkracht
Portretten
, online expositie
Portretten
Symbolen van klimaatverandering en hoop
, online expositie
Symbolen van klimaatverandering en hoop

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl