A Journey to the Homeland

De tentoonstelling A Journey to the Homeland van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Katharine Cooper (1978, Grahamstown) geeft een indringend portret van witte Afrikanen. Door grote politieke gebeurtenissen zoals de afschaffing van de Apartheid in Zuid-Afrika in 1994, en in 2000 de verdrijving van witte boeren uit hun huizen in Zimbabwe, verandert de positie van deze Afrikanen sterk. Veel witte Afrikanen weten na de omwenteling een zekere toekomst te behouden, anderen hebben minder geluk. In 2013 keert Cooper terug om door de landen van haar jeugd, Zuid-Afrika en Zimbabwe, te reizen.

Katharine Cooper, Simoné Vlooh and Oogies the cat, early in the morning at Coronation Park, Krugersdorp, South Africa, 2013, courtesy of Flatland Gallery 60 x 60 cm
Katharine Cooper, Simoné Vlooh and Oogies the cat, early in the morning at Coronation Park, Krugersdorp, South Africa, 2013, courtesy of Flatland Gallery 60 x 60 cm (diashow met meer beelden)

In haar fotoserie A Journey to the Homeland fotografeert Katharine Cooper met haar Hasselblad-camera de witte boeren met een focus op hun kinderen, die worden meegevoerd door politieke en economische krachten die ze nauwelijks begrijpen. Ruim vijfendertig analoge zwart-wit foto's laten naast armoede en kwetsbaarheid ook een zekere trots en liefde zien voor het continent waar Cooper opgroeide. Trots en vreugde worden getemperd door kwetsbaarheid terwijl een glimlach vergezeld door een geweer de onzekerheid verbergt.Katharine Cooper studeert in 2004 af aan Ecole Nationale Supérieure de la Photographie in Arles (Frankrijk) en gaat werken in het atelier van de gerenommeerde fotograaf Lucien Clergue. Ze ontwikkelt zich tot sociaal geëngageerd documentairefotograaf en reist de hele wereld over. In 2013 keert Cooper terug naar Afrika en trekt vier maanden lang door Zimbabwe en Zuid-Afrika. Dit resulteert in de serie foto's White Africans: A Journey to the Homeland waarvoor Cooper in 2013 de fotografie-award van Académie des Beaux-arts in Parijs ontvangt. Daarnaast houdt Cooper zich bezig met de problematiek van het Midden-Oosten en reist zij vanaf 2015 meerdere keren naar oorlogsgebieden in Syrië en Irak. Ook hier fotografeert ze gezinnen die getroffen zijn door het lot.

29 juni 2019 - 13 oktober 2019

Kunsthal
Museumpark, Westzeedijk 341
3015 AA Rotterdam
010-4400301
communicatie@kunsthal.nl
www.kunsthal.nl
@Kunsthal (twitter)
De openingstijden van de Kunsthal zijn dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur en zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur.

Er is werk te zien van
Katharine Cooper

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Worlds, People, Places
4 december 2019 - 29 december 2019, Groningen
Worlds, People, Places
Cimarron
21 november 2019 - 4 januari 2020, Amsterdam
Cimarron
Icons
28 november 2019 - 15 februari 2020, Amsterdam
Icons
Drag Power - Gender, pride & glamour
3 november 2019 - 1 maart 2020, Apeldoorn
Drag Power - Gender, pride & glamour

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl