Kijk

17 oktober 2009 - 22 november 2009
De Noorderlicht Fotogalerie toont dit najaar hoogtepunten uit het werk van de Groningse fotograaf Karel Zwaneveld. Zwaneveld fotografeert al jarenlang bij toonaangevende dans- en theatergezelschappen in Nederland. De expositie omvat foto’s uit de periode 1999 tot nu, gemaakt bij onder meer het Noord Nederlands Toneel, NND/Galili Dance, Theater te Water en Tryater.

De foto’s van Zwaneveld ontstaan op het podium, midden tussen de dansers en spelers. Hij zit hen dicht op de geschminkte huid, zegt weinig, maar geeft zijn ogen goed de kost. Hij heeft een feilloze intuïtie voor de zeggingskracht van een grimas, een blik, een gebaar, voor de schoonheid van een beweging, een pose, een formatie. Door zijn ervaring als sportfotograaf heeft Zwaneveld een sterk gevoel voor timing en snelheid. Keer op keer pikt hij uit de stroom van expressies en bewegingen net dat ene, betekenisvolle moment en legt het loepzuiver vast.

Zwaneveld brengt op deze manier de essentie van een voorstelling over. Belangrijker is echter dat zijn werkwijze beelden oplevert met een eigen, autonome betekenis. De foto’s tonen, vaak van dichtbij en altijd in harmonieuze compositie, de schoonheid, kwetsbaarheid, emoties en fysieke kracht van de spelers en de personages die ze vertolken. Als kijker word je het podium opgezogen en ondervind je die oerkrachten aan den lijve.

Karel Zwaneveld (Groningen, 1949) wist op zijn tiende al dat hij fotograaf wilde worden. Hij studeerde cum laude af aan de fotovakschool in Den Haag. Daarna keerde hij terug naar Groningen, de plek van waaruit hij het liefst werkte. In 1972 begon hij voor zichzelf. Als sport- en nieuwsfotograaf deed hij opdrachten voor onder meer het ANP, Algemeen Dagblad, Reuters, NRC Handelsblad en Hollandse Hoogte. Zwaneveld is altijd vooruitstrevend geweest in het toepassen van nieuwe digitale technologieën en was een van de eerste fotografen die bijna altijd in kleur werkten. In 1994 kwam hij bij het Noord Nederlands Toneel terecht. Daar kreeg hij alle ruimte om zijn intuïtieve werkwijze verder te ontwikkelen. Het bleek het begin van een nieuwe weg in zijn carrière.Karel Zwaneveld
Karel Zwaneveld


17 oktober 2009 - 22 november 2009

Noorderlicht Studio
Akerkhof 12
9711 JB Groningen
050-3182227
info@noorderlicht.com
www.noorderlicht.com
De galerie is geopend woensdag t/m zondag van 12.00-18.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Karel Zwaneveld

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
Huntenkunst
20 mei 2022 - 22 mei 2022, Ulft
Huntenkunst

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl