Via PanAm

9 november 2013 - 12 januari 2014
Voor dit project reisde fotojournalist Kadir van Lohuizen van het zuidelijkste punt van Chili, naar het noordelijkste punt van Alaska. Over de Pan-American Highway legde Van Lohuizen maar liefst 40.000 kilometer af en doorkruiste 15 landen, op zoek naar verhalen over migratie. Hij portretteerde de bevolking, gemeenschappen en gebieden die hij tegen kwam. Het resultaat is een unieke verzameling verhalen over migratie in de Amerika’s.

Migratie is een eeuwenoud en wereldwijd fenomeen. Mensen gaan op zoek naar werk, een beter leven of, als gevolg van conflicten, op zoek naar een veiliger bestaan. Wanneer het vandaag de dag over migratie gaat wordt echter vooral gesproken over aantallen en over de mogelijke dreiging die migranten vormen voor de Westerse lands- en continentgrenzen. Deze eenzijdige beeldvorming van een aloud en alomtegenwoordig verschijnsel was voor Kadir van Lohuizen aanleiding om het fenomeen verder te onderzoeken.

Vanuit zijn kenmerkende betrokkenheid visualiseerde Van Lohuizen de levens van diverse migranten in de Amerika s. Van Peruaanse vrouwen die in Chileense huishoudens werken, en gelukzoekers in de illegale goudmijnen in Peru tot aan Irakese vluchtelingen die in de Verenigde Staten een nieuw leven proberen op te bouwen en arbeiders in de olie-industrie in onherbergzaam Alaska. Met Via PanAm toont Van Lohuizen de verschillende vormen en complexiteit van migratie in zowel een historische als hedendaagse context.

Multimedia storytelling
De reis van Van Lohuizen in 2011-2012 was rechtstreeks te volgen via diverse kanalen - zowel in traditionele als nieuwe media. Aan de basis van het Via PanAm project, dat wordt geproduceerd door Paradox, ligt een verkenning van nieuwe manieren van vertellen en van publieksbereik. Nu er in de traditionele media steeds minder ruimte is voor langlopende journalistieke projecten, is het onvermijdelijk alternatieve platforms en financiering te onderzoeken. Vanuit dit besef ontwikkelde Paradox samen met Van Lohuizen en webarchitecten Antenna-Men de Via PanAm iPad applicatie (verkrijgbaar in Apple’s App Store). Met deze innovatieve app hield Van Lohuizen volgers op de hoogte van zijn reis door middel van beeldverslagen en reportages. Daarnaast hield Van Lohuizen een blog bij op www.viapanam.org, publiceerde NRC Handelsbladeen tweewekelijks beeldverslag en was hij wekelijks op de radio bij VPRO s Bureau Buitenland.

Kadir van Lohuizen
Als fotojournalist concentreert Kadir van Lohuizen (1963) zich vaak op onderbelichte gebeurtenissen en onderwerpen, die hij voor lange tijd volgt. Hij heeft onder meer conflicten in Afrika en het Midden-Oosten vastgelegd. Van Lohuizen verkreeg veel bekendheid door zijn langlopende projecten Aderen, over de zeven wereldrivieren, en Diamond Matters, over de diamantindustrie. Voor zijn werk won Van Lohuizen talloze prijzen, waaronder twee World Press Photo awards. Hij had eerder tentoonstellingen in onder meer Foam (Amsterdam), Institut Néerlandais (Parijs) en Museum Volkenkunde (Leiden). Kadir van Lohuizen is medeoprichter en lid van fotografencollectief NOOR.

Publicatie Via PanAm
Via PanAm | Kadir van Lohuizen | Met een inleiding door Juan Gabriel V´squez | Ontwerp: Heijdens Karwei| ENG, ES | Paradox / YdocPublishing | ISBN 978-90-818876-1-8 | Prijs standaard 49,50 euro, gesigneerd 59,50 euro, speciale editie met print 195 euro.

Het museum is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00-17.00 uur.Kadir van Lohuizen, Via PanAm
Kadir van Lohuizen, Via PanAm


9 november 2013 - 12 januari 2014

Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
010-2030405
info@nederlandsfotomuseum.nl
www.nederlandsfotomuseum.nl
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Kadir van Lohuizen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
Huntenkunst
20 mei 2022 - 22 mei 2022, Ulft
Huntenkunst

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl