3rd Life... Oh Deer

12 maart 2016 - 8 mei 2016

Sinds enkele jaren komt Joke regelmatig op de Veluwe. Daar is het leven in bepaalde opzichten totaal anders dan in het westen. Wat we in het westen natuurlandschap noemen is dit op de Veluwe in het kwadraat en wat we in het westen als fauna zien is op de Veluwe bijna te vergelijken met een safari. Die andere natuurbeleving is op de Veluwe van alle dag. Als veelzijdig fotografe leidde op den duur deze omgeving tot inspiratie. Op deze tentoonstelling is de Veluwe teruggebracht tot donkere wegen en opgezette dieren.

(KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Het is op de Veluwe 's nachts aarde donker en een autoritje is dan ook een heel andere beleving dan in de Randstad. Alle verlichting die je auto biedt heb je nodig. De waarschuwingen voor overstekend wild zijn niet om te negeren. Het is heel spannend, er kan ieder moment uit de donkerte een hert of een roedel zwijnen voor je auto staan. Je bent constant op je qui-vive. Die spanning en sfeer heeft zij in de serie donkere wegen vast proberen te leggen. Heel af en toe is er inderdaad plotseling dat hert op de weg. Een heel bijzonder moment, maar dat zet Joke nu net niet op de foto. In de serie gaat het haar juist om de spanning net voor dat moment.Ook de jacht is onlosmakelijk verbonden met de Veluwe. De traditionele jachttrofee, de hertenkop met gewei, waren de aanleiding voor de tweede serie van de expositie. Je komt ze overal tegen. In cafés, restaurants, hotellobby's, etalages, winkels en musea. En natuurlijk niet alleen op de Veluwe. Behalve hertenkoppen kom je ook complete herten of andere opgezette dieren op deze manier tegen. Je zou kunnen zeggen dat deze dieren zo een tweede leven leiden. Waar is zij deze opgezette dieren tegengekomen? Hoe zijn ze ge- of misbruikt? De ene keer geeft de specifieke situatie waarin zij het dier aantreft aanleiding tot het maken van een esthetische foto, de andere keer is gekozen voor een meer documentaire manier van fotograferen. Zij legt fotografisch vast waar een ander overheen of langs kijkt of niet bij stil staat. Altijd staat centraal hoe mooi of hoe achteloos het dier in het museum, het restaurant, de etalage etc. is aangetroffen. Zo krijgen deze dieren in de vorm van het fotografische beeld van Joke Maarleveld als het ware een derde leven.

De uitstapjes naar het noorden van het land hebben ook geleid tot een andere serie genaamd Ordnungen. In deze werken onderzoekt zij op welke manier zij haar gevoel van ordenen kan gebruiken en toepassen op haar foto's van het landschap. De al in het beeld aanwezige structuur leidt tot een bepaalde manier van bewerken. Zodoende krijgt het landschap haar handschrift mee en wordt een nieuwe nog onbekende wereld gecreëerd.

12 maart 2016 - 8 mei 2016

Foto21Bredevoort
‘t Zand 21
7126 BG Bredevoort
0543-452006
info@foto21bredevoort.nl
www.foto21bredevoort.nl
De galerie is geopend woensdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. Op 24 december is de galerie geopend van 10.00-16.00 uur en 26 t/m 30 december van 10.00-18.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Joke Maarleveld

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Max Pinckers - Double Bind
26 november 2021 - 13 maart 2022, Antwerpen
Max Pinckers - Double Bind
Pink Floyd - The Nico van der Stam Archives
fotoboek (verschijningsdatum 1 december),
Pink Floyd - The Nico van der Stam Archives
Indian Photo Festival
19 november 2021 - 19 december 2021, Hyderabad (India)
Indian Photo Festival

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl