De Jodenvervolging in Foto's

De vervolging van de joden in Nederland tijdens de Duitse bezetting is uitvoerig in beeld gebracht. Zowel professionele fotografen als amateurs maakten aangrijpende foto's van deze donkere periode.

Nederlandse medewerkers van de SD controleren de persoonsbewijzen van joodse handelaren op de postzegelmarkt op de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. - Bart de Kok, NIOD, zomer van 1942
Nederlandse medewerkers van de SD controleren de persoonsbewijzen van joodse handelaren op de postzegelmarkt op de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. - Bart de Kok, NIOD, zomer van 1942

Veel foto's zijn bewaard gebleven. Daarin onderscheidt Nederland zich van andere door nazi-Duitsland bezette landen. Op 28 januari 2019 opent in het Nationaal Holocaust Museum de door het NIOD samengestelde tentoonstelling De Jodenvervolging in foto's. De tentoonstelling is een samenwerkingsverband van het Joods Cultureel Kwartier, het NIOD en het Topographie des Terrors in Berlijn, waar de tentoonstelling vanaf het najaar van 2019 te zien zal zijn.Nederland had van de bezette West-Europese landen relatief het grootste aantal joodse slachtoffers. In totaal hebben hier 104.000 van de ongeveer 140.000 joden de Holocaust niet overleefd (75%) - de meesten van hen werden vermoord in de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi's. Tijdens het geleidelijke proces van concentratie en isolatie naar deportatie leefden veel joden tussen hoop en vrees. De moord op de in Nederland woonachtige joden begon in juli 1942, toen de eerste transporten naar het vernietigingskamp Auschwitz plaatsvonden.

Een groot aantal foto's is gemaakt door professionele fotografen, meestal in opdracht van Duitse instanties voor gebruik als propaganda. Daarnaast waren er ook talloze amateurs, die de vervolging en de deportatie van de joden fotografeerden. Het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) beheert veruit de grootste fotocollectie over dit thema en deed uitgebreid onderzoek naar de visuele geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland. Talloze archieven in binnen- en buitenland werden geraadpleegd; dit heeft geleid tot de ontdekking van vele nog onbekende foto's.

De tentoonstelling toont een groot en representatief overzicht van de fotografische vastlegging van de Jodenvervolging. De beelden laten op indringende en confronterende wijze de gevolgen van de anti-joodse maatregelen in bezet Nederland zien. Ze getuigen van het genadeloze optreden van de Duitse bezetter, de medewerking van Nederlanders aan de deportaties, maar ook van de hulp aan onderduikers en van het dagelijkse joodse leven tijdens de bezetting. Daarnaast is er aandacht voor de naoorlogse opvang van de weinige overlevenden uit de kampen en degenen die terugkeerden uit de onderduik.

De Jodenvervolging in foto's is de eerste grote tentoonstelling waarin de visuele geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt getoond. Van de samenstellers van de tentoonstelling, René Kok en Erik Somers, wordt bij de opening het boek De Jodenvervolging in foto's. Nederland 1940-1945 gepresenteerd, een uitgave van WBooks in Zwolle. Vanaf 30 oktober 2019 tot mei 2020 is de tentoonstelling te zien in het museum en documentatiecentrum Topographie des Terrors in het centrum van Berlijn.

28 januari 2019 - 6 oktober 2019

Nationaal Holocaust Museum
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam
020-5310310
communicatie@jck.nl
www.jck.nl
@jckamsterdam (twitter)
Het museum is zeven dagen per week geopend van 11.00-17.00 uur. Het museum is gesloten op koningsdag, Rosj Hasjana 1, Rosj Hasjana 2 en Jom Kipur. Het museum sluit om 16.00 uur op sinterklaasavond, kersavond, 1e kerstdag en oudjaarsavond.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

In The Picture
8 september 2019 - 8 december 2019, Bergen NH
In The Picture
Killer Queens
11 september 2019 - 13 oktober 2019, Voorburg
Killer Queens
Congo Tales
14 september 2019 - 5 januari 2020, Zwolle
Congo Tales

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl