Songs for soprano, etude #1

Voor de serie Songs for soprano, etude #1 maakte Jitske Schols een denkbeeldige reis terug naar de negentiende eeuw. Ze bezocht landgoed Ewijckshoeve in Lage Vuursche, de plek waar zij als kind is opgegroeid. Ze beleefde hier een gelukkige en onbezorgde jeugd midden in de natuur, onbewust van het feit dat dezelfde plek het decor vormde van een groot drama dat zich daar een eeuw eerder had afgespeeld.

Jitske Schols, Songs for soprano, etitude #1
Jitske Schols, Songs for soprano, etitude #1 (diashow met meer beelden)

In 1889 beroofde de jonge vrouw Anna Witsen zichzelf van het leven door in de poel van Ewijckshoeve te verdrinken. Het landgoed werd destijds bewoond door de aristocratische familie Witsen. De beroemde etser / schilder / fotograaf Willem Witsen bracht samen met zijn artistieke vrienden van de Tachtigers-beweging veel tijd door op het landgoed. De dood van zijn zus liet hem en zijn vrienden niet onberoerd; het incident kan direct en indirect worden teruggevonden in vele artistieke uitingen van die tijd.Maar wie was Anna, wiens dood zo veel kunstenaars uit die tijd heeft bezig gehouden? Jitske Schols raakte gefascineerd door de jonge vrouw en veronderstelde dat aan haar zelfgekozen dood een gevoel van miskenning ten grondslag lag. Anna werd niet 'gezien'; niet door haar vader, die vond dat ze hysterisch was, niet door de man van wie zij hield, die getrouwd was met een ander en niet als zangeres, gezien haar aristrocratische achtergrond dat niet toeliet.

In haar denkbeeldige reis ondervindt Jitske Schols een groot gevoel van tweeledigheid. Terwijl ze de plek bezocht waar de tragedie zich in 1889 had voltrokken, besefte zij zich tegelijkertijd dat het landschap tevens de plek was waar zij gelukkig was geweest als kind. Deze dubbelzinnige gevoelens doen denken aan het idee van het Schuldig Landschap, een begrip dat door kunstenaar en dichter Armando werd geïntroduceerd: een omgeving waar gruwelijkheden zich afspeelden - meestal zonder een spoor na te laten - en die het landschap met een onomkeerbare schuld hebben opgezadeld.

Het werk van Jitske Schols bestaat voornamelijk uit portretten en landschappen, vaak in een herkenbare zwart-wit stijl en gekenmerkt door een scherp contrast. Haar soms schurende portretten zijn gefotografeerd op een moment van rust of kwetsbaarheid. De werken van Schols refereren aan de zwart-wit fotografie van vroeger, ook al zijn ze digitaal geschoten. Het idee van het oude met het nieuwe combineren kan ook worden teruggevonden in het werk van Willem Witsen, door wie Schols bovendien werd geïnspireerd in het gebruik van de druktechniek Chine-collé in haar serie Songs for soprano, etude #1.

Het werk van Jitske Schols werd tentoongesteld in het Scheepvaartmuseum Amsterdam tijdens de tentoonstelling 'Ode aan een Amsterdammer', georganiseerd door de Dutch National Portrait Gallery, en in de kunstgalerie Vlieland Maritiem Art. In 2017 won Schols de Dutch National Portrait Prize voor het beste portret van 2016. Het Parool, de Volkskrant en het AD behoren tot haar vaste kring van opdrachtgevers.

De opening van de expositie is donderdag 7 juni van 17.00-20.00 uur. Tegelijkertijd opent in de galerie de expositie van Maarten van Schaik.

7 juni 2018 - 22 juli 2018

Galerie Caroline O'Breen
Hazenstraat 15
1016 SM Amsterdam
06-47104484
galerie@carolineobreen.com
www.carolineobreen.com
@CarolineOBreen (twitter)
De galerie is geopend woensdag t/m vrijddag van 12.00-18.00 uur en zaterdag van 13.00-18.00 uur.

Er is werk te zien van
Jitske Schols

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Mediavrouwen
28 september 2019 - 31 december 2019, Hilversum
Mediavrouwen
In The Picture
8 september 2019 - 8 december 2019, Bergen NH
In The Picture
Congo Tales
14 september 2019 - 5 januari 2020, Zwolle
Congo Tales

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl