Je marche, j'ouvre une porte, je ferme une porte

De in Sittard gevestigde psychiater Albert Groot (Alkmaar, 1953) is een kunstverzamelaar van hedendaagse kunst en zet zich op verschillende manieren in voor het ontsluiten van privécollecties voor het grote publiek. Eerder zei hij daarover: 'Wat mij inspireert wil ik delen, de schoonheid, mijn bestaan in het hier en nu. Delen met verzamelaars, kunstenaars en kijkers'.

Roman Ondák, Our Son Watching His Parents, 1998
Roman Ondák, Our Son Watching His Parents, 1998 (diashow met meer beelden)

Samen met het echtpaar Jo en Marlies Eyck, is Albert Groot founder van stichting buitenplaats Kasteel Wijlre. Zijn betrokkenheid bij de buitenplaats is in de afgelopen jaren dan ook groot geweest; als adviseur, klankbord maar ook als bruikleengever. Het is echter voor het eerst dat er bij buitenplaats Kasteel Wijlre een tentoonstelling plaatsvindt die zijn kunstcollectie centraal stelt.De G+W collectie, met initialen van Albert Groot en zijn vrouw Hanny Wijnands, bevat overwegend werk van jonge, internationale hedendaagse kunstenaars. De werken in zijn collectie, bestaande uit sculpturen, tekeningen, schilderkunst, fotografie en video, geven inzicht in ons bestaan en de door ons geïnterpreteerde werkelijkheid van het zelf, naast het gezamenlijke leven in het hier en nu, waarin de ontmoeting met de ander centraal staat.

De tentoonstelling je marche, j'ouvre une porte, je ferme une porte is samengesteld door curatoren Petra Kuipers en Chris Bestebreurtje. Zij hebben als uitgangspunt gekozen voor het denkbeeld van de Franse negentiende eeuwse dichter Charles Baudelaire over het brein als palimpsest: "Wat is het brein, anders dan een immense en natuurlijke palimpsest? Mijn brein is een palimpsest en die van u ook, lezer. Ontelbare lagen van ideeën, beelden en gevoelens zijn beurtelings op uw brein gevallen, zo zacht als licht".

In de aaneengeschakelde ruimten van het Koetshuis zijn werken opgesteld van Eylem Aladogan, Katinka Bock, Daniel Gustav Cramer, Aurélien Froment, Navid Nuur, Takashi Kawashima, Roman Ondák, Dominique Petitgand, Francisco Tropa en Clemens von Wedemeyer. Kenmerkend in hun werk is het complexe karakter, de ingetogen stijl en de manier waarop ieder van hen de eigen discipline overstijgt en verhalen bij zich draagt.

8 maart 2018 - 10 juni 2018

Buitenplaats Kasteel Wijlre
Kasteel Wijlreweg 1
6321 PP Wijlre
043-4500724
info@kasteelwijlre.nl
www.kasteelwijlre.nl
Buitenplaats Kasteel Wijlre is van 8 maart t/m 18 november 2018 geopend donderdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.


Vrienden van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!eyes on media

Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Tussen Hemel en Aarde
30 september 2018 - 20 januari 2019, Oss
Tussen Hemel en Aarde
Bitter Chocolate Stories
20 september 2018 - 1 december 2019, Amsterdam
Bitter Chocolate Stories
Just the four of us
18 augustus 2018 - 30 september 2018, Bredevoort
Just the four of us
Dit is Cas
15 september 2018 - 13 januari 2019, Rotterdam
Dit is Cas

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl