Overzichtstentoonstelling

Van 29 juli tot en met 13 september 2015 zijn foto’s van Jan van Breda te zien in Museum Jan van der Togt.

Jan van Breda
Jan van Breda

De tentoonstelling toont een overzicht van het oeuvre Van Breda: herkenbaar, schilderachtig, met een mooie balans van licht en donker en soms een rauw randje.Jan van Breda (1958) begon 11 jaar geleden zijn carrière als fotograaf aan de FotoAcademie in Amsterdam. Kort voor zijn eindexamen (in 2006) stopte hij met zijn opleiding om als stagiair-fotograaf aan de slag te gaan bij Het Parool, waar hij eerder werkzaam was als beeldredacteur.

In datzelfde jaar behaalde Van Breda met een foto van de jaarlijkse Canal Parade van de Gay Pride de tweede prijs in de categorie Documentair enkel beeld bij de Zilveren Camera. Na zijn stage werkte hij een jaar als huisfotograaf voor ontwerper Marcel Wanders. In zijn vrije tijd maakte Van Breda de serie Moved, over de laatste bewoners van verzorgingshuis Amstelhof, waarin nu museum Hermitage is gevestigd. Vijftig beelden uit deze documentaire behoren sinds de opening tot de permanente opstelling van het museum.

Na een jaar koos Van Breda voor een bestaan als onafhankelijk fotograaf. Of zoals hij het zelf ooit omschreef: ‘Ik wil mensen voor mijn camera, geen stoelen en lampen. De ontwerpen van Wanders zijn prachtig, maar tijdens het fotograferen in het Amstelhof viel het kwartje.’ In de jaren die volgden maakte Van Breda talloze portretten voor Het Parool en andere kranten en tijdschriften. Ook maakte hij covers voor een aantal boeken en cd’s, waaronder het boek van Arie Boomsma en Stephan Sanders over mannen en hun lichaam. In 2008 werd zijn werk - met een foto van een in elkaar geslagen Joodse jongen - bekroond met de eerste prijs in de categorie Portretten enkel beeld bij de Zilveren Camera.

De in Amstelveen geboren Van Breda bewaart warme herinneringen aan de plek waar Museum Jan van der Togt staat. Bijna 40 jaar geleden begon hij daar - in de kantoren van Amstelland Pers - zijn werkzame leven op de abonnementenafdeling van het Amstelveens Weekblad. Van Breda beschouwt deze tentoonstelling dan ook als de terugkomst van een verloren zoon, of wat misschien beter bij zijn oeuvre past: The homecoming Queen.

29 juli 2015 - 13 september 2015

Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
020-6415754
info@jvdtogt.nl
www.jvdtogt.nl
@janvandertogt (twitter)
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.

Er is werk te zien van
Jan van Breda

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Freckles & More
11 juli 2020 - 27 september 2020, Zutphen
Freckles & More
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
18 juli 2020 - 20 september 2020, Heerenveen
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl