Back-up

Fotograaf en visual storyteller Jan Rosseel (Brussel, 1979) presenteert met Back-up zijn fascinatie voor ons geheugen met een serie nieuwe werken. Vanuit iconische beelden van 9/11, dictatoren of de onthoofding van James Foley onderzoekt Jan Rosseel de logica van visuele media en de betrouwbaarheid van ons geheugen.

Jan Rosseel
Jan Rosseel

Wat herinneren wij ons nog van collectieve gebeurtenissen? En kunnen we in de huidige tijd nog vergeten? En hoe wordt ons collectief geheugen voor de toekomst bewaart? Al 5 jaar doet Jan Rosseel hier onderzoek naar. Eerst tijdens het kunstenaarsfellowship ingesteld door de Akademie van Kunsten en het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW) dat Rosseel in 2015 als eerste ontving.Deze zelfde vragen stonden centraal tijdens een serie van Lunch For Thought -gesprekken die Jan Rosseel organiseerde samen met de Brakke Grond. Tijdens de lunchgesprekken sprak hij met wetenschappers, filosofen, sociologen, maar ook kinderen, over herinneringen en de invloed van de media hierop.

Opvallend omdat Jan zelf zegt geen jeugdherinneringen te hebben. De enige actieve herinnering die hij heeft, is de dood van Nicolae en Elena Ceausescu in 1989. En dat bleek, toen hij het later nazocht, anders te zijn dan hij dacht: jaren was hij ervan overtuigd geweest dat ze met één enkele kogel doodgeschoten waren. Later ontdekte hij op YouTube dat ze voor een vuurpeloton stonden. Dit was één van de redenen dat zijn interesse in de (on)betrouwbaarheid van het geheugen ontstond.

2 december 2017 - 18 februari 2018

Stroom Den Haag
Hogewal 1-9
2514 HA Den Haag
070-3658985
info@stroom.nl
www.stroom.nl
@stroom_denhaag (twitter)
Stroom Den Haag is geopend woensdag t/m zondag van 12.00-17.00 uur en gesloten op 1 januari, 1e en 2e paasdag, 1e en 2e pinksterdag en 1e kerstdag. Toegang is gratis.

Er is werk te zien van
Jan Rosseel


Vrienden van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Fotoclubs Kader en Fotostropers
24 februari 2018 - 7 april 2018, Beverwijk
Fotoclubs Kader en Fotostropers
Paradise Lost
3 februari 2018 - 3 maart 2018, Amsterdam
Paradise Lost
Life in Cities
20 januari 2018 - 22 april 2018, Den Haag
Life in Cities

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl