Everywhere Chronicles

Jamie Baldridge (1975) werd geboren in het diepe zuiden van de Verenigde Staten waar hij een nogal saaie jeugd had. Een mogelijkheid om aan zijn verveling te ontsnappen vond hij onder andere in het boek ‘101 Sprookjes’ dat hij vond bij zijn oma op zolder. Tijdens vele langdradige zondagmiddagen voedde hij zijn geest met de verhalen en beelden uit dit boek. Vele jaren later besloot hij zijn eigen verhaal te schrijven en dit werd het meesterwerk ‘The Everywhere Chronicles’. Hij noemt het zelf: een reis naar verbeelding, een oefening in het ‘wat als’. Het is gebaseerd op de fictieve ontdekking van de reisjournalen en foto’s van ene Mr. Hogsmeath. Het speelt zich af aan het einde van de negentiende eeuw en beschrijft de bizarre ontdekking van een stad genaamd ‘Everywhere’. Het boek verywhere Chronicles is een collectors item. Er bestaan maar vijftig drukken, allen geïllustreerd met de bijzondere foto’s van Baldridge. Het boek is dan ook opgenomen in vele collecties van musea, gespecialiseerde bibliotheken en universiteiten. De foto’s die Baldridge in Galerie Utrecht zal laten zien zijn deels afkomstig uit het boek de Everywhere Chronicles.

Baldridge vindt het echter belangrijk dat de foto’s hun eigen verhaal vertellen en los te zien zijn van zijn boek. Het zijn scènes en symbolen waarin antieke mythologie, kunstgeschiedenis, Victoriaanse fantasie en surrealisme zijn gecombineerd met zijn eigen fotorealisme. Baldridge: ‘De werelden die ik creëer worden bevolkt door dezelfde archetypische karakters die schrijvers als de Gebroeders Grimm en Joseph Campell hebben belicht en die reeds eeuwenlang worden gebruikt om de menselijke beleving de omschrijven. Mijn helden en heldinnen bezigen zich met hun vaak zinloze taken in gelijkenis met onze eigen moderne levens, bedolven onder eentonigheid en gekunsteldheid, waarmee ze symbolisch onze eigen wereld bespotten met een benijdenswaardig doorzettingsvermogen’.

Jamie Baldridge begint het proces van het maken van een foto door middel van een schets op papier, een eerste verbeelding van het idee dat zich in zijn hoofd vormt. Vervolgens ‘bouwt’ Baldridge als het ware zijn foto op. Hij fotografeert het model voor een neutrale achtergrond en voegt later digitaal een gedetailleerde achtergrond toe. Hij gebruikt hiervoor soms wel twintig verschillende negatieven in één foto. De textuur van de verschillende objecten, de ruimte waarin ze zich bevinden, het licht, de kleuren en het schilderachtige effect dat zijn foto’s hebben, zijn ontstaan door zeer tijdrovende technieken. Baldridge kiest hiervoor om zo precies mogelijk het beeld dat in zijn geest is ontstaan over te brengen in het eindresultaat. Hij is ervan overtuigd dat een kunstenaar goed moet zijn opgeleid en een dialoog met de historie, filosofie, theologie, taal en politiek moet hebben. Dit spreekt ook zeer duidelijk uit zijn werk. Zelf is hij al zo’n acht jaar bezig om zijn techniek te perfectioneren en zijn werk geeft blijk van een grote interesse in historie, mythologie en onze hedendaagse maatschappij. Daarnaast zijn religieuze thema’s in de foto’s terug te vinden.

Openingstijden van de galerie zijn dinsdag t/m zaterdag van 10.00-18.00 uur, zondag van 12.00-17.00 uur en op afspraak. De opening van de expositie is op zondag 30 augustus vanaf 15.00 uur.Jamie Balbridge, Sotto Voce, 117 x 110 cm
Jamie Balbridge, Sotto Voce, 117 x 110 cm (diashow met meer beelden)


30 augustus 2009 - 18 oktober 2009

Galerie Utrecht
Prinsengracht 572
1017 KR Amsterdam
020-3206015
alja@galerieutrecht.nl
www.galerieutrecht.nl

Er is werk te zien van
Jamie Baldridge

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Lente Kunst Expo
24 maart 2019 - 14 april 2019, Luyksgestel
Lente Kunst Expo
Harry Penningsprijs
29 maart 2019 - 27 april 2019, Eindhoven
Harry Penningsprijs
State of Identity
18 maart 2019 - 21 april 2019, Amsterdam
State of Identity

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl