62 jaar archief, 1953-2015

5 november 2016 - 18 december 2016

In 1953, nog studerend aan de KABK in Den Haag, maakte Jacques Meijer zijn eerste foto's om al vrij snel, in 1955, zich in Den Haag te vestigen als fotojournalist.

Jacques Meijer
Jacques Meijer

Vanaf begin jaren '60 worden zijn foto's opgenomen in diverse fotoboeken en publicaties, waaronder World Press Photo jaarboeken. Als uitvloeisel van de oprichting van Foton Publishing - een dochteronderneming van uitgeverij Keesing - wordt Meijer tevens uitgever/hoofdredacteur van Fototribune en van TFF, maandblad voor toegepaste fotografie en film.Vanaf 1970 wordt Meijer, naast zijn functie bij Fototribune en TFF, ook producent/regisseur bij film/videoproductiebedrijf Auvicom. In deze zeer productieve periode brengt Meijer ook meerdere artistieke films in eigen beheer uit, waaronder de film Gerard Fieret, fotograaf, (z/w 16mm 12') die vertoond wordt op Film Internationaal in Rotterdam en bekroond met hoofdprijzen op filmfestivals in Huy en Brussel.

In 1973 wordt Jacques Meijer door de Fédération Internationale de l'Art Photographique onderscheiden met de titel ESFIAP, als waardering voor het hoofdredacteurschap van Fototribune en TFF. Twee jaar later richt Meijer 'Jacques Meijer Productions BV' op als productiemaatschappij van films, band/dia en video. Later komen hier ook nog multi-media en CD-Rom bij. Hij produceert en regisseert een groot aantal opdrachten voor bedrijven en instellingen in deze periode, maar houdt op onverklaarbare wijze ook nog tijd over om als onafhankelijk filmer, fotograaf en vormgever actief te blijven.

Vanaf de jaren '90 beginnen de eervolle vermeldingen en honoraire lidmaatschappen binnen te stromen als blijk van verdienste voor zijn inmiddels 40-jarige carrière en oeuvre in het audio-visuele communicatieveld. In deze periode ligt de nadruk op vrij en autonoom werk. Een greep uit deze periode is bijvoorbeeld het project Dynamisch Archief (expositie in 2001-2002 in de Kunsthal Rotterdam, inclusief een publicatie met dezelfde titel met teksten van Kees 't Hart en Wim van Sinderen) alsook het waanzinnig absurdistich-Dadaistisch project: Dancing Eggs, and the secret of the eggplant. Dit is een visueel bewijs hoe uit watereieren eiplanten groeien, waar vanuit weer kuikens geboren worden.

Vanaf het nieuwe millenium legt Jacques Meijer zich meer en meer toe op het tentoonstellen van zijn werk. Zo exposeert hij in 2001 het eerder genoemde Dynamisch Archief niet alleen in de Kunsthal Rotterdam, maar ook in wisselende samenstellingen in Museum Scheveningen, Volksbuurtmuseum Den Haag, Haags Historisch Museum en Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag. Ook zijn Dancing Eggs wordt door galerie Witzenhausen in 2006 opgepikt. Hiernaast volgen nog enkele series zoals Dossier Duoportretten (2008), Beautiful Square (2012 en 2013), en Koks (2015). Op dit moment is Jacques Meijer bezig met het samenstellen van het boek The Sign, een humorvolle serie waarin Meijer zich vrolijk verbaast over waarneming in het algemeen, en de maakbaarheid van de fotografie in het bijzonder.

De opening van de expositie is zaterdag 5 november van 17.00-19.00 uur in aanwezigheid van Jacques Meijer.

5 november 2016 - 18 december 2016

Gallery WM
Elandsgracht 35
1016 TN Amsterdam
020-4211113
gallery@gallerywm.com
www.gallerywm.com
De galerie is geopend woensdag t/m zaterdag van 13.00-18.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Jacques Meijer

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

... van Tijd & Eeuwigheid ...
26 februari 2021 - 2 april 2021, Oosterhout
... van Tijd & Eeuwigheid ...
Solitaire
, online expositie
Solitaire
Landschappen
, online expositie
Landschappen
Veerkracht
1 februari 2021 - 31 maart 2021, Venlo
Veerkracht
Portretten
, online expositie
Portretten
Symbolen van klimaatverandering en hoop
, online expositie
Symbolen van klimaatverandering en hoop
Fotocollectief Utrecht
, online expositie
Fotocollectief Utrecht
Webinar met Rogier van 't Slot
3 maart 2021 (20.00 uur), Online
Webinar met Rogier van 't Slot
The Music I Saw
, online
The Music I Saw
Three Little Birds
28 januari 2021 - 4 april 2021, Amsterdam
Three Little Birds

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl