The Other Half - The Activist Photography of Jacob Riis

In 1870 arriveerde de Deense immigrant Jacob Riis (1849-1914) op eenentwintig jarige leeftijd platzak in New York. Vanwege zijn achtergrond voelde hij zich betrokken bij de slechte leefomstandigheden van de inwoners van de Lower East Side van New York. Dankzij deze betrokkenheid groeide hij uit tot een belangrijk journalist en sociaal-hervormer in New York rond de eeuwwisseling. Hij wordt tegenwoordig beschouwd als één van de grondleggers van de documentaire fotografie.

Jacob Riis, An Italian Home under a Dump, 1892
Jacob Riis, An Italian Home under a Dump, 1892

Riis gebruikte de foto's vooral om zijn lezingen, artikelen en boeken krachtig te illustreren en de leefomstandigheden van de allerarmsten onder de aandacht te brengen. Tijdens zijn lezingen, een soort TEDX-talk avant la lettre, projecteerde Riis de beelden met een toverlantaarn (stereopticon). Hierdoor werden zijn lezingen zeer populair. Rond 1900 was Riis een gevierd schrijver, journalist en publiek spreker die wist hoe hij invloedrijke vrienden als Theodore Roosevelt (die later president van de Verenigde Staten zou worden), Andrew Carnegie en Booker T. Washington kon raken om hervormingen door te voeren.Hoewel Jacob Riis succesvol was kregen zijn foto's op zichzelf weinig belangstelling. De techniek om ze in boeken te reproduceren was nog niet geperfectioneerd en vaak werd de foto gebruikt als basis voor een tekening. Pas na de Tweede Wereldoorlog ontstond er meer belangstelling voor de foto's van Riis. Jaren na zijn dood, in 1946, werd de eerste omvangrijke tentoonstelling met zijn beelden georganiseerd door het Museum of the City of New York.

The Other Half - The Activist Photography of Jacob Riis omvat vintage foto's van Riis en zijn tijdgenoten, afdrukken uit 1946 en recentere afdrukken uit 1994. Daarnaast is er een reconstructie van een van zijn lezingen te zien en te beluisteren. Ook wordt in de tentoonstelling een toverlantaarn (stereopticon) gepresenteerd, zoals Riis die gebruikte bij zijn lezingen. Daarnaast zijn er een aantal persoonlijke objecten van Riis te zien waaronder een notitieboekje. Het is de eerste tentoonstelling van het werk van Jacob Riis in Nederland.

The Museum of the City of New York heeft de complete originele verzameling van Riis's baanbrekende fotojournalistieke werk in huis. Deze collectie omvat 191 vintageprints, 415 glas negatieven en 326 toverlantaarnplaatjes van Jacob Riis. The Other Half - The Activist Photography of Jacob Riis is tot stand gekomen in samenwerking met the Museum of the City of New York.

16 februari 2018 - 14 april 2018

Foam
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
020-5516500
info@foam.org
www.foam.org
@foam_amsterdam (twitter)
Het museum is dagelijks geopend van 10.00-18.00 uur en op donderdag en vrijdag van 10.00-21.00 uur.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Lente Kunst Expo
24 maart 2019 - 14 april 2019, Luyksgestel
Lente Kunst Expo
Harry Penningsprijs
29 maart 2019 - 27 april 2019, Eindhoven
Harry Penningsprijs
State of Identity
18 maart 2019 - 21 april 2019, Amsterdam
State of Identity

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl