Jacht met de camera

Natuur leeft: buiten, in ons hart en in de fotografie. Al sinds 1873 trekken Nederlandse natuurliefhebbers met hun camera eropuit om de natuur vast te leggen. Dankzij deze pioniers van de natuurfotografie zijn plant- en diersoorten en unieke landschappen voor ons oog bewaard gebleven, waarvan een aantal inmiddels zeldzaam is of niet meer voorkomt in Nederland.

Richard Tepe, Nest met oude en jonge Lepelaars, Naardermeer, 1905, Nederlands Fotomuseum
Richard Tepe, Nest met oude en jonge Lepelaars, Naardermeer, 1905, Nederlands Fotomuseum

Niet eerder is er over de vroegste Nederlandse natuurfotografie een tentoonstelling gemaakt die zo'n compleet beeld geeft van de schoonheid van onze natuur, de inventieve werkwijze van de fotografen en de rol die hun fotografie speelde bij de steeds luider wordende roep om natuurbescherming.De tentoonstelling Jacht met de camera laat het publiek de natuur beleven door de ogen van de pioniers. Uit de ruim 90.000 historische natuurfoto's die het museum in zijn collectie heeft, is een bijzondere selectie gemaakt die het verhaal van de opkomst van de natuurfotografie vertelt. Bijzondere vondsten uit de collectie worden voor het eerst aan het publiek getoond.

De allervroegste natuurfotografie
De tentoonstelling laat ons in vogelvlucht kennismaken met de Nederlandse natuur rond negentienhonderd. De historische beelden gunnen ons een blik op verdwenen landschappen waarin wegen nog schaars zijn en vrijwel uitsluitend bevolkt worden door wandelaars, fietsers of paard met wagen. Opvallend vaak richten de pioniers hun lens op de vogel. In de tentoonstelling zijn meer dan veertig vogelsoorten te zien, waaronder bedreigde soorten als de Griel, de Grote stern, de Grote karekiet, de Woudaap en dePurperreiger. In De Tuin van Tepe omringen we ons door tientallen haarscherpe en prachtig geënsceneerde opnames van bloemen en planten.

Dat het fotograferen van wilde dieren verre van eenvoudig was, blijkt uit talloze publicaties en dagboeken van de pioniers. Onder primitieve omstandigheden en met uiterst onpraktische en loodzware apparatuur trokken zij de wildernis in. Dagen aaneengesloten lagen zij verscholen in struiken, tentjes of gecamoufleerde schuilhutten te wachten met hun camera op een bijzondere vogel of een wild dier. Pas bij thuiskomst bleek of de foto's waren gelukt. Hoe vaak kwam het niet voor dat de foto onder- of overbelicht was, dat de vogel net was gevlogen of dat het dier op het moment suprême zijn staart naar de fotograaf keerde?

Oproep tot natuurbescherming
De pioniers hadden een duidelijk doel voor ogen met hun baanbrekende fotografie. Ze wilden het publiek bewust maken van de schoonheid van de natuur en de noodzaak van het behoud ervan. Door het publiek met aantrekkelijke beelden uit de natuur te onderwijzen, hoopten de natuurfotografen het belang van natuurbescherming bij te brengen. De oprichting van de Vereniging Natuurmonumenten in 1905 was hun eerste wapenfeit.

In de voetsporen van de pioniers
Vandaag de dag is natuur een onverminderd populair thema binnen de fotografie. Daarom heeft het Nederlands Fotomuseum ervoor gekozen om ook hedendaagse fotografie een plek te geven in de tentoonstelling. Hierbij gaat het niet om natuurfotografie in de letterlijke zin van het woord, maar om werk van kunstenaars en fotografen die reflecteren op onze omgang met de natuur. Er is recent werk te zien van Kim Boske (1978), Charlotte Dumas (1977), Anne Geene (1983) Erik Kessels (1966) en Luuk Wilmering (1957).

Speciale kinderroute
Voor kinderen is er een speciale route door de tentoonstelling ontwikkeld, die ze op speelse wijze leert hoe het fotograferen in de natuur meer dan honderd jaar geleden eraan toeging. Met een verrekijker om hun nek struinen ze door de tentoonstelling op zoek naar wilde dieren en bijzondere planten.

21 mei 2016 - 4 september 2016

Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
010-2030405
info@nederlandsfotomuseum.nl
www.nederlandsfotomuseum.nl
@NL_Fotomuseum (twitter)
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.

Er is werk te zien van
Kim Boske
Charlotte Dumas
Anne Geene
Erik Kessels
Luuk Wilmering
en anderen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Freckles & More
11 juli 2020 - 27 september 2020, Zutphen
Freckles & More
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
18 juli 2020 - 20 september 2020, Heerenveen
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl