It's all for the money

In Kunsthal Helmond is de tentoonstelling It's all for the money te zien. In de expositie blikt Museum Helmond terug op de afgelopen 150 jaar. Hoe hebben beeldend kunstenaars de gevolgen voor de mens en zijn leefomgeving van ons kapitalistische stelsel ervaren en weergegeven? De meestal maatschappelijk toegewijde kunstenaars reflecteren kritisch op de situatie in hun tijd.

Steve McCurry, Mijnwerker die een sigaret rookt. Pul-i-Khumri Afghanistan, 2002, pigmentprint
Steve McCurry, Mijnwerker die een sigaret rookt. Pul-i-Khumri Afghanistan, 2002, pigmentprint

Leven we om te werken of werken we om te leven? Deze vraag is voor sommigen anno 2019 een luxeprobleem. Anderhalve eeuw geleden wist iedereen in West-Europa dat om te kunnen overleven je veel en lang moest werken. Dat gebeurde ook nog eens onder slechte arbeidsomstandigheden en tegen een zeer laag loon. Kunstenaars legden vast hoe het was om in de fabriek of de mijn te werken voor een schamel loon. Of zij ondersteunden met hun werk de sociale strijd voor een betere beloning en werkomstandigheden.Milieuvervuiling
Minder lang geleden staan kunstenaars stil bij fabriekssluitingen die tot werkloosheid en vermindering van inkomsten leiden. In lage lonen landen kan immers goedkoper geproduceerd worden waardoor er winst gemaakt wordt. Maar het heeft ook een ander voordeel: we kunnen voor relatief weinig geld veel kopen. Kunstenaars vragen zich ook af of dat de manier waarop we zoveel mogelijk geld willen verdienen wel verstandig is. Milieuvervuiling en verbruik van grondstoffen om maar meer te kunnen produceren, zijn hiervan het gevolg. Kunstenaars gaan tevens in op de vraag of er wel loon naar werken is en ze tonen ons waar geld in overvloed soms toe kan leiden.

De tentoonstelling laat zien hoe kunst een relatie met de sociale, politieke en leefomstandigheden kan aangaan. Ieder in hun eigen tijd proberen de kunstenaars vragen te stellen om zo een aanzet te geven tot verandering en verbetering. Dit willen ze bereiken door met hun kunst op te roepen tot debat of de strijd voor verandering te ondersteunen. Ze doen dit met behulp van kunstwerken die door hun inhoud schuren.

2 april 2019 - 29 september 2019

Museum Helmond (Kunsthal)
F.J. van Thielpark 7
5707 BX Helmond
0492-587716
info@museumhelmond.nl
www.museumhelmond.nl
@MuseumHelmond (twitter)
Het museum is geopend dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur. Op zaterdag, zondag en feestdagen is het museum geopend van 12.00-17.00 uur. Het museum is gesloten op 1 januari, tijdens carnaval (zaterdag t/m maandag), Eerste Paasdag en Eerste Kerstdag.

Er is werk te zien van
Anthon van Rappard (NL)
Käthe Kollwitz (DU)
Andres Gursky (DU)
Vincent Mentzel (NL)
Johan van Hell (NL)
Herman Heijenbrock (NL)
Tatjana Doll (DU)
Pieter de Josselin de Jong (NL)
Edward Burtynsky (CA)
Çiğdem Yüksel (NL)
Steve McCurry (VS)
en anderen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

In The Picture
8 september 2019 - 8 december 2019, Bergen NH
In The Picture
Killer Queens
11 september 2019 - 13 oktober 2019, Voorburg
Killer Queens
Congo Tales
14 september 2019 - 5 januari 2020, Zwolle
Congo Tales

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl