Mukayu

1 december 2020 - 17 januari 2021

Voor zijn recente fotografische werken uit Japan nam Paul Cupido het concept mukayu als uitgangspunt. Mukayu kwam op Cupido's weg in een kleine ryokan (traditionele Japanse herberg), waar het concept werd toegelicht aan de hand van een citaat van Zhuang Zi, een klassieke filosoof van het Daoïsme, 'Vanwege haar leegte zal een lege kamer gevuld worden met licht.'

Paul Cupido, Mukayu
Paul Cupido, Mukayu (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Mukayu heeft te maken met 'niet-bestaan', 'geen doel hebben', of 'de dingen zoals ze zijn'. Zoals Japanse architecten en tuinontwerpers al te goed weten is leegte nooit zomaar leegte, maar gevuld met beloftes en mogelijkheden. Hetzelfde geldt voor Cupido's poëtische beelden. Mukayu past vervolgens binnen het grotere raamwerk van Mu, waardoor Cupido's werk is geïnspireerd sinds zijn eerste kunstenaarsboek, Searching for Mu (2017). Mu betekent zoiets als 'niet-hebben', en heeft te maken met het loslaten van het ego en het omarmen van het mogelijke. Cupido's werk omarmt tevens het vluchtige, metamorfose, leegte en het mogelijke.

De legende van de nutteloze boom
In het begin van De innerlijke geschriften van Zhuang Zi treft men verscheidene passages aan over een zogenaamde waardeloze boom. Een grote, scheve en knoestige boom, die bij de mensen bekend is als chu, wordt door de timmerman geminacht. Vrijwel iedereen gaat aan de nutteloze boom voorbij, maar omdat hij als onbruikbaar wordt gezien kan hij zijn natuurlijke levenscyclus vol- tooien. Zhuang Zi suggereert dat men de boom moet 'gebruiken' om uit te rusten, om er 'niets te doen' (wuwei), om vrijelijk en gelukkig te slapen in zijn schaduw.

Paul Cupido: 'Ik streef ernaar om de wereld met open zintuigen tegemoet te treden. Mijn werk gaat over de magische momenten in het leven maar ook over haar ongemakken. Ik wil foto's maken zonder na te denken over de han- deling ervan, totdat ik ben verzadigd van een existentieel levensgevoel. Elke stap die ik zet begint met het idee van mono no aware: de vergankelijkheid van alles, de zachte melancholie der dingen, en gevoeligheid voor het efemere.'1 december 2020 - 17 januari 2021

IBASHO Gallery
Tolstraat 67
2000 Antwerpen
+32-03232162028
info@ibashogallery.com
www.ibashogallery.com
De galerie is geopend donderdag t/m zondag van 14.00-18.00 uur en op afspraak.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Paul Cupido

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Voorjaarssalon
3 maart 2021 - 11 april 2021, Den Haag
Voorjaarssalon
Winnaars Zilveren Camera aan het woord
30 maart 2021, online
Winnaars Zilveren Camera aan het woord
Imagination
, online expositie
Imagination
Journalistieke trouwfotografie in binnen- en buitenland
, online expositie
Journalistieke trouwfotografie in binnen- en buitenland
... van Tijd & Eeuwigheid ...
26 februari 2021 - 2 april 2021, Oosterhout
... van Tijd & Eeuwigheid ...
Solitaire
, online expositie
Solitaire
Landschappen
, online expositie
Landschappen
Veerkracht
1 februari 2021 - 31 maart 2021, Venlo
Veerkracht
Portretten
, online expositie
Portretten
Symbolen van klimaatverandering en hoop
, online expositie
Symbolen van klimaatverandering en hoop

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl