From Holland With Love

9 maart 2013 - 20 mei 2013
Liefde is het thema in de tentoonstelling From Holland With Love die van 9 maart tot en met 20 mei 2013 te zien is in het Nederlands Fotomuseum. De tentoonstelling is opgebouwd rond de foto’s van Ed van der Elsken en omvat een selectie van foto’s , video-installaties en films die aspecten van zijn oeuvre op een hedendaagse manier weerspiegelen. Liefde, vriendschap, intimiteit, romantiek, erotiek en lust prikkelen de beschouwer op een zeer persoonlijke of soms humoristische wijze. Het werk van Van der Elsken is het startpunt voor een hedendaagse selectie van de Nederlandse beeldmakers: Koos Breukel, Ed van der Elsken, Paul Kooiker, A.P Komen & Karen Murphy, Bertien van Manen, Julika Rudelius, Martine Stig, Andrea Stultiens en het collectief Useful Photography.

Aan de hand van een universeel thema biedt het museum een verfrissende kijk op de uiteenlopende werkwijzen en interesses van tien bijzondere fotografen. Iedere bijdrage vertegenwoordigt een manier van werken of een visie op fotografie, naast een specifieke invulling van het thema liefde. Uiteraard spelen de fotografie en de fotograaf zelf daarin een belangrijke rol: de foto van de geliefde als gekoesterd object of object van begeerte, de foto als kapstok van de herinnering, het beeld als surrogaat van de onbereikbare liefde, de trouwfoto als de ultieme bezegeling van de liefde, het spel met waarheid en fictie, het voyeurisme en natuurlijk ook de liefde voor het beeld. Daarmee is From Holland With Love niet alleen een reflectie op de liefde, maar ook op het medium fotografie.

In deze tentoonstelling zijn twee fotografen vertegenwoordigd uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum; Koos Breukel en Ed van der Elsken. Het werk van Van der Elsken was het uitgangspunt bij het samenstellen van de tentoonstelling. Hij fotografeerde bij voorkeur mooie en bijzondere mensen. Hij maakte straatreportages over de hele wereld en liet zich inspireren door de menselijke kanten van het bestaan. Zijn eerste publicatie was het roemruchte fotoboek Een liefdesgeschiedenis in Saint-Germain-des-Prés (1956). Dit fotoboek is door de thematiek en het baanbrekende ontwerp niet alleen van belang binnen de naoorlogse Nederlandse fotografie, maar heeft dankzij zijn kwaliteit en internationale invloed ook een belangrijke plek binnen de collectie van het Nederlands Fotomuseum. In 2010 kocht het Nederlands Fotomuseum met steun van de Mondriaan Stichting een belangrijke serie portretten aan die Koos Breukel maakte van zijn vriend en fotograaf Eric Hamelink, die in 1995 overleed.

Deze tentoonstelling past binnen het streven van het museum om aandacht te besteden aan de fotografie in Nederland. De documentaire fotografie staat daarbij centraal, maar ook andere vormen van fotografie komen aan bod, evenals de dwarsverbanden met video en film. From Holland With Love is gemaakt op uitnodiging van de 8ste editie van de Internationale Biënnale van Fotografie en Visuele kunsten in Luik (BIP2012). En was daar in het voorjaar te zien.

Koos Breukel, The thoughtless Kind / Daydreamer, Photographic fundaments for memories of Eric Hamelink (1989-1995)
Jarenlang, en vrijwel dagelijks, volgde Koos Breukel zijn vriend en fotograaf Eric Hamelink met zijn camera. Spontaan en terloops, maar soms ook duidelijk geposeerd, portretteerde hij Hamelink in zijn studio, alleen of in gezelschap van zijn vriendin. Toen Hamelink ernstig ziek was ging Breukel door met fotograferen, tot aan zijn overlijden. Het resultaat is een intiem portret van een vriend zoals dat alleen tijdens een innige vriendschap kan ontstaan. Uit de Collectie van het Nederlands Fotomuseum.

Paul Kooiker, Hunting & Fishing (1999)
Met een knipoog maakte Kooiker een serie groot-formaat foto’s van naakte rennende meisjes in het landschap. Onscherp en met zachte kleuren gemaakt refereren de foto’s naar het romantische beeld van de jacht op de vrouw door de man. Tegelijkertijd roepen zij vooroorlogse foto’s van naakten in herinnering, een tijd waarin de Freikörperkultur en het nudisme hoogtij vierde.

A.P. Komen & Murphy, Love Bites (1998)
De ooit populaire fotoroman is een in onbruik geraakt romantisch beeldverhaal met foto’s. Vaak zijn ze zoetsappig , met een voorspelbaar happy end. A.P. Komen en Karen Murphy gebruikte deze vorm om een soms pijnlijk dan weer grappig verhaal te vertellen over liefde, ontrouw en relatieperikelen in het algemeen. Door een combinatie van bewegend en stilstaande beelden in één projectie, brengen zij oude en nieuwe media op een verrassende wijze samen.

Bertien van Manen, Give me your Image (2006)
Tijdens een aantal reizen door Europa fotografeerde Bertien van Manen bij mensen thuis. Zij richtte haar camera daarbij op foto’s van familie, vrienden en andere geliefden die zij aantrof in huis- en slaapkamers, op dressoirs of aan de wand. Hierdoor ontstond steeds een foto in een foto, een intiem en persoonlijk stilleven van klein huisraad met op de achtergrond bijvoorbeeld een tafelblad of een stukje behang.

Julika Rudelius, One of Us (2010)
Rudelius speelt in haar videowerk steeds een spel met werkelijkheid en fictie. Zich baserend op door haar beleefde en waargenomen situaties en gebeurtenissen, regisseert zij korte acts waarin acteurs optreden maar die een documentaire uitstraling hebben. In One of us spelen verschillende koppels korte scènes waarin liefde en relaties centraal staan. De kijker wordt aan het twijfelen gebracht over de oprechtheid van relaties tussen mensen.

Martine Stig, After (1998)
Stig vroeg een aantal vrienden en kennissen om met zijn of haar geliefde voor de camera te poseren vlak na de liefdesdaad. In een kleine serie dubbelportretten op groot formaat laat zij de beschouwer gissen naar de match tussen de twee geliefden.

Andrea Stultiens, Komm mein Mädchen, in die berge
Andrea Stultiens werkt regelmatig met gevonden privé-foto’s. Deze fotoserie bestaat uit afdrukken die zij maakte van een serie kleurendia’s die in de vorige eeuw zijn gemaakt door een echtpaar dat samen regelmatig reizen maakte door de Alpen. In bijna iedere foto poseren zij samen innig voor de camera, met het mooie berglandschap op de achtergrond. De privé-foto’s moeten in de tentoonstelling via spiegeltjes worden bekeken, wat het voyeuristische aspect benadrukt.

Useful Photography Wedding Photographs (2011)
(Hans Aarsman, Erik Kessels, Hans van de Meer, Julian Germain, Claudi de Cleen) Useful Photography is een onregelmatig verschijnend beeldtijdschrift van vier Nederlandse en een Engelse beeldmaker waarin niet-artistieke gebruiksfotografie centraal staat. Editie # 10 uit 2011 is gewijd aan trouwfoto’s die op internet zijn gevonden (en waarschijnlijk door de geliefden daar zijn geplaatst). De eindeloze variaties op hetzelfde thema doet hilarisch aan, maar ontroeren tegelijkertijd.

De opening van de tentoonstelling is tijdens de Rotterdamse museumnacht, 9 maart vanaf 17.00 uur.

Het museum is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00-17.00 uur.Ed van der Elsken, Zelfportet met vrouw, Courtesy Annet Gelink Gallery
Ed van der Elsken, Zelfportet met vrouw, Courtesy Annet Gelink Gallery (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


9 maart 2013 - 20 mei 2013

Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
010-2030405
info@nederlandsfotomuseum.nl
www.nederlandsfotomuseum.nl
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Ed van der Elsken
Koos Breukel
Paul Kooiker
Bertien van Manen
A.P Komen & Karen Murphy
Useful Photography
Julika Rudelius
Martine Stig
Andrea Stultiëns

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
Huntenkunst
20 mei 2022 - 22 mei 2022, Ulft
Huntenkunst

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl