De Herontdekking van de wereld

7 september 2013 - 8 December 2013
Deze eerste expositie in het vernieuwde Huis Marseille gaat over de innerlijke kracht van een artistiek medium dat wordt ingezet om de externe werkelijkheid te doorgronden: veertien zalen, veertien kunstenaars en meer dan 130 foto’s.

In het in oppervlak verdubbelde huis Marseille wordt met de tentoonstelling De herontdekking van de wereld getoond dat een nieuwe ontdekkingsreis in de fotografie in volle gang is. De passie van het kijken en de ervaring van de eigenschappen van het medium is volop aanwezig in het werk van de getoonde fotografen. De leeftijd van de veertien participanten aan de tentoonstelling loopt uiteen van in de twintig tot begin veertig. Het is de generatie die volop opgroeide in de beeldcultuur, als inherent onderdeel van onze moderniteit. Juist deze fotografen formuleren een reactie op de cultuur van onzichtbaarheid en de virtuele communicatie door met een frisse blik te gaan kijken. En dat is voor fotografie nu juist een uitdaging. Fotografie is immers van iedereen en zo makkelijk te bedienen? Is het niet vanwege de beeldcultuur dat de aarde voor iedereen zichtbaar is? Inderdaad, maar: geven al die beelden die op het scherm opflitsen wel een werkelijke indruk van de waarheid in een samenleving waar de meeste processen onzichtbaar zijn? Kortom wat is er dan eigenlijk nog echt?

Juist voor fotografie lijkt dat laatste het meest relevante probleem. Het medium registreert namelijk precies wat er te zien is, maar wat is het dan eigenlijk dat we zien?

Die vraag beheerst de gemeenschappelijke geest in De herontdekking van de wereld. Als iets de hedendaagse artistieke beeldtaal van de fotografie lijkt te karakteriseren, dan is dat een gepassioneerde onderzoeksgeest, een wens te visualiseren wat er zich juist achter het zichtbare bevindt, om te ontdekken uit welke componenten onze waarneming nu eigenlijk bestaat en te onderzoeken hoe echt of onecht die waarneming eigenlijk is. Het is opvallend dat de fotografie bij dit onderzoek lijkt terug te keren naar de kern: naar de camera, de drager en het lichtgevoelig materiaal. Dat zijn de unieke eigenschappen van een medium dat als instrument van gepassioneerd onderzoek kan worden ingezet.

Keizersgracht 399
In Keizersgracht 399 verloopt dit fotografisch onderzoek op verschillende manieren. Eddo Hartmann maakte onthutsende foto’s in zijn voormalig ouderlijk huis, waar hij 21 jaar later onder bijzondere omstandigheden terugkeerde en er een onaangetast deel van zijn verleden aantrof dat hij verwerkte door het te fotograferen. Scarlett Hooft Graafland maakte nieuw werk in Madagascar, door beelden te maken die een organische en tegelijkertijd magische relatie hebben met het landschap en de mensen die er wonen. De poëtische en nachtelijke landschappen van Awoiska van der Molen zijn ontstaan vanuit haar verlangen om diep door te dringen in het wezen - en het diepe duister - van de afgezonderde wereld waar ze fotografeert. Juul Kraijer, een kunstenares die vooral bekend staat om haar monumentale tekeningen, laat wel dertig foto’s zien die zich lijken te bevinden buiten de tijd en buiten de materiële realiteit. De foto’s lijken rechtstreeks in het hoofd van de kunstenares te zijn genomen, binnen in haar verbeeldingswereld en in contact met alles wat haar heeft geïnspireerd. Ilona Plaum pakt de aloude techniek van pointilleren op - maar dan met fotografische middelen - om te experimenteren met de manier waarop we tijd en ruimte waarnemen. Elspeth Diederix toont werk dat is voortgekomen uit haar artist residency op Curaçao in 2013. Ze onderzocht onder meer de werking van kleur onder water en ontdekte dat vorm en structuur meer beeldbepalend zijn dan kleur. De abstractie van de onderwaterwereld had effect op werk dat ze boven water maakte: kleurrijke stillevens waar de vorm belangrijk is. Viviane Sassen fotografeerde in het Surinaamse dorp Pikin Slee, waar mensen nog dicht bij de natuur staan, en legde de schoonheid van dagelijkse gebruiksvoorwerpen nu ook in zwart-wit vast. Katja Mater tenslotte, rekt de eigenschappen van de fotografie op. Zij gebruikt het als instrument om alle verschillende manieren van kijken naar en denken over fotografische beelden te onderzoeken.

Keizersgracht 401
In 401 hangen de binnenruimtes, buitenplaatsen en natuurlandschappen van Popel Coumou. Het zijn foto’s met een bijzondere, eigen sfeer die voortkomt uit manuele bewerkingen door de fotografe. Het analoog gefotografeerde eindbeeld heeft de sfeer van de plek zoals de fotografe die in haar hoofd ervaart. Popel laat hier voor het eerst miniaturen van klei zien die aan de basis van haar foto’s staan, en lichtbakken die zij zelf heeft ontwikkeld. Van Scheltens & Abbenes hangen er ‘paletten’, maar door de visie waarmee zij hun stillevens benaderen, zijn die oogschaduwdoosjes verheven tot autonome kunst. Simon van Til legt de wereld in zichzelf vast. Zijn foto’s spiegelen de wereld die we goed kennen, maar misschien nooit zullen begrijpen. Via de eigenschappen van de analoge fotografie biedt Simon van Til nauwkeurige perspectieven op de wereld, en reflecteert hij ook op de aard van representatie. Hellen van Meene maakte stillevens van kleding als een portret. Het werk werd zeer recent in Ierland gemaakt. De sfeer van de foto’s suggereert dat de fotografe meer weergeeft dan wat op het eerste gezicht te zien is. De jonge fotografe Tanya Long maakte een dynamische fotografische installatie zonder camera, en er zijn foto’s uit 1929 van de Belgische surrealist Paul Nougé te zien - in de geest van de tentoonstelling - die hij juist maakte als onderzoek van de werking naar de fotocamera. De jonge videokunstenares Emma van der Put laat de vier videoclips zien die zij in opdracht van huis Marseille maakte van de verbouwing en de voorbereiding van de tentoonstelling.

De camera als venster
Al met al laat De herontdekking van de wereld zien dat er veel verbeeldingskracht rondwaart in de Nederlandse fotografie, en dat er de wil is om via het medium van de fotografie alles te ontdekken, te zien en te weten te komen. Beide kanten van het fotografisch vocabulaire het vastleggen van de wereld in zichzelf en de verwerking daarvan in het domein van de verbeelding - keren in deze tentoonstelling terug. Is de fotografische beeldtaal van deze tentoonstelling dan nieuw en eigen aan onze tijd? Dat zeker. Maar de tentoonstelling is in zijn geheel zo divers, en het werk van iedere individuele fotograaf zo eigen, dat er geen formele karakteristieken van een stroming gegeven kunnen worden, of het moet de bijzondere nadruk op kleurgebruik zijn.

In De herontdekking van de wereld wordt de innerlijke kracht van een artistiek medium ingezet om de externe werkelijkheid te doorgronden. En het mooie is dat de (her)ontdekkingen die daarvan het resultaat zijn, op hun beurt weer voeding geven aan de kunstzinnige kern van de fotografie.

Opening
Op zaterdag 7 september 2013 zal de tentoonstelling De herontdekking van de wereld in het verdubbelde Huis Marseille zal officieel worden geopend door Wim Pijbes, Hoofddirecteur van het Rijksmuseum. huis Marseille zal op 7 september open zijn voor het publiek van 16.00-19.00 uur.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een boekje met teksten van Els Barents en Nanda van den Berg, met een inleiding op de tentoonstelling, een introductie op het werk van elke participerende kunstenaar en de (verbouwings)geschiedenis van de beide panden, geïllustreerd met heel veel beeld.

In de geheel vernieuwde en uitgebreide museumwinkel zullen publicaties van de participerende fotografen ruim vertegenwoordigd zijn.

Huis Marseille is geopend dinsdag t/m donderdag van 11.00-18.00 uur.Juul Kraijer, Untitled, 2013
Juul Kraijer, Untitled, 2013


7 september 2013 - 8 December 2013

Huis Marseille
Keizersgracht 401
1016 EK Amsterdam
020-5318980
info@huismarseille.nl
www.huismarseille.nl
Huis Marseille is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-18.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Popel Coumou
Elspeth Diederix
Eddo Hartmann
Scarlett Hooft Graafland
Juul Kraijer
Tanya Long
Katja Mater
Hellen van Meene
Awoiska van der Molen
Ilona Plaum
Emma van der Put
Viviane Sassen
Scheltens & Abbenes
Simon van Til

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
Huntenkunst
20 mei 2022 - 22 mei 2022, Ulft
Huntenkunst

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl