Het Schaduwrijk - Deel 1

In de Kleine Zaal van De Vishal in Haarlem is werk te zien van de Haarlemse fotograaf/kunstenaar Henze Boekhout (1947) te zien. Hij is de eerste exposant van de nieuwe tentoonstellingsserie Het Schaduwrijk in de Vishaletalage. deze kleine solo-exposities zijn nationale, hedendaagse kunstenaars geselecteerd die zich in hun werk veelvuldig bezighouden met het spel van licht en donker en daarmee schaduw. De kleine solo-exposities die elke vier weken wisselen tonen licht- en schaduwwerken op gebied van fotografie, tekeningen, schilderijen, vormgeving en installaties.

De foto Moving Light die Henze Boekhout exposeert in de Kleine Zaal van de Vishal dateert uit de jaren tachtig, een periode waarin hij veel experimenteerde met fotografie. De kunstenaar wilde onderzoeken tot in welke uithoeken van dit medium hij kon geraken. Daarvoor bouwde hij eigenhandig een grote 30x40 platen camera om zichzelf het fotograferen bewust een beetje onmogelijk te maken. Het logge apparaat had een beperkte scherptediepte, te lange sluitertijden, een beperkt aantal belichtingen en meer mankementen. Hij genoot van de experimenten met deze bijzondere camera die hem hielpen de fotografie opnieuw uit te vinden.

Henze Boekhout: ‘Deze foto heb ik gemaakt van de Westerscheldedijk bij Rilland Zeeland. Het ging me in dit geval om het lichtverzamelend vermogen van film met als aanleiding het monumentale van zo’n dijklichaam. Op een nacht maakte ik die 30x40 camera in gereedheid. En terwijl ik de lens van de camera open liet staan liepen we eindeloos met een Tl-armatuur (en een lange kabel) de dijk op en af en streken we het licht uit over de dijk.’

Openingstijden van de expositie zijn dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur, zon- en feestdagen van 13.00-17.00 uur.Henze Boekhout, Moving Light, 1980, contact bariet print, 30x40cm
Henze Boekhout, Moving Light, 1980, contact bariet print, 30x40cm


9 januari 2012 - 13 februari 2012

De Vishal
Grote Markt 20
2011 RD Haarlem
023-5326856
info@devishal.nl
www.devishal.nl
@DeVishalHaarlem (twitter)
De openingstijden van De Vishal zijn dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur en zondag van 13.00-17.00 uur. De Vishal is gesloten op 1e en 2e kerstdag, paasdag en pinksterdag, koningsdag, 5 mei en 1 januari.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Henze Boekhout

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Isomatrix - Kunsthal Light #24
18 januari 2021 - 23 mei 2021, Rotterdam
Isomatrix - Kunsthal Light #24
View from my window
november 2020, fotoboek
View from my window
Jarige navels
, online expositie
Jarige navels
Corona verstilt Italië
, online expositie
Corona verstilt Italië
Under the surface
, online expositie
Under the surface
Fotografie van (on)werkelijkheid
, online expositie
Fotografie van (on)werkelijkheid
De kus
januari 2021, fotoboek
De kus
Unfolding Ambiguity
, online expositie
Unfolding Ambiguity
Schuin fotograferen: de stijl van Wilmar Dik
, online expositie
Schuin fotograferen: de stijl van Wilmar Dik
Pandemie
, online expositie
Pandemie

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl