Document Nederland: Ons dagelijks brood

21 september 2013 - 7 januari 2014
In opdracht van het Rijksmuseum en NRC Handelsblad fotografeerde Henk Wildschut voor de tentoonstelling Document Nederland: Ons dagelijks brood een jaar lang de Nederlandse voedselproductie van groenten, fruit, vlees, melk, vis en eieren. Hij bezocht onder meer grootschalige en biologische varkenshouders en kippenboerderijen, een viskwekerij, een zuivelcertificeringsbedrijf, de glastuinbouw, verschillende laboratoria, een zadenveredelingsbedrijf en een patatproducent. De tentoonstelling Document Nederland: Ons dagelijks brood geeft een zeer divers en zelfs tegendraads beeld van hoe ons eten wordt geproduceerd. Fotograaf Henk Wildschut ging met een grote dosis scepsis op stap maar ontdekte dat de voedselproductie in Nederland veel voordelen kent.

Ons dagelijks brood toont dat de manier waarop ons eten wordt gemaakt mijlenver af staat van het romantische idee van ‘het boerenleven’, ook wanneer het gaat om het nu zo populaire biologische voedsel. Omdat de consument eist dat zijn voedsel goed en veilig is en dat er minder antibiotica worden gebruikt, wordt het productieproces steeds technischer en klinischer. Het resultaat is wel, dat niet-biologisch voedsel steeds meer net zo ‘biologisch’ is als biologische voedsel.

Henk Wildschut: ‘Alles in ons voedselproces is gerelateerd aan economie, efficiency en rendement. Hierdoor ontstaat er een grote afstand tussen de consument en de producten van het voedsel. Ik kwam er achter dat ik eigenlijk niet wist waar mijn eten vandaan kwam. Ik begon deze opdracht met het idee dat waarschijnlijk meer mensen zullen hebben, namelijk dat er van alles mis is met ons voedselsysteem. Ik ben daar veel genuanceerder over gaan denken. Grootschaligheid leidt ook tot innovatie, energiebesparing , betere controle op de kwaliteit van onze voeding en zelfs meer dierenwelzijn’.

Henk Wildschut (1967) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1993-1997). Zijn foto’s waren te zien in binnen- en buitenland en hij publiceerde verschillende fotoboeken. Voor zijn werk ontving hij meerdere prijzen, onder meer de Dutch Doc Award 2011.

Voor de 15de keer organiseren het Rijksmuseum en NRC Handelsblad de tentoonstelling Document Nederland waarvoor een Nederlandse fotograaf wordt gevraagd een actueel maatschappelijk fenomeen centraal te stellen. Voor de eerste keer sinds de start van de verbouwing in 2003 wordt de tentoonstelling Document Nederland weer in het Rijksmuseum gehouden.

Het Rijksmuseum is dagelijks geopend van 9.00-17.00 uur.Henk Wildschut
Henk Wildschut


21 september 2013 - 7 januari 2014

Rijksmuseum Amsterdam
Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam
020-6747000
info@rijksmuseum.nl
www.rijksmuseum.nl
Het Rijksmuseum is dagelijks geopend van 9.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Henk Wildschut

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

... van Tijd & Eeuwigheid ...
26 februari 2021 - 2 april 2021, Oosterhout
... van Tijd & Eeuwigheid ...
Solitaire
, online expositie
Solitaire
Landschappen
, online expositie
Landschappen
Veerkracht
1 februari 2021 - 31 maart 2021, Venlo
Veerkracht
Portretten
, online expositie
Portretten
Symbolen van klimaatverandering en hoop
, online expositie
Symbolen van klimaatverandering en hoop
Fotocollectief Utrecht
, online expositie
Fotocollectief Utrecht
Webinar met Rogier van 't Slot
3 maart 2021 (20.00 uur), Online
Webinar met Rogier van 't Slot
The Music I Saw
, online
The Music I Saw
Three Little Birds
28 januari 2021 - 4 april 2021, Amsterdam
Three Little Birds

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl