Recent werk

Haast ieder stukje Neerlands grond is aan de tekenplank ontsproten. Dat blijkt uit de verbazingwekkende geometrie en verrassende patronen van ons door dijken, wegen, sloten en kanalen doorsneden land.

Het Hollandse landschap is door mensenhanden tot in de perfectie gecultiveerd en functioneel gemaakt. Heel anders dan het ruige, vulkanische IJsland waar Haukur Óskarsson in 1975 geboren werd. Gefascineerd door onze Hollandse ordentelijkheid, richt fotograaf Óskarsson zijn camera op ons zorgvuldig ingerichte landschap. Die camera is een geblindeerde oude caravan met een gaatje in de flank, een grootformaat pinhole camera. Het hiermee verkregen beeld is onder alle omstandigheden een zuivere projectie van het onderwerp, met een volkomen natuurgetrouw perspectief. En met als enig bezwaar de zeer lange belichtingstijden die kunnen oplopen tot zes uur. Als de wind door de boomtakken speelt en de caravan op zijn vering laat schudden, is bewegingsonscherpte onvermijdelijk.

Het toeval en de omstandigheden zorgen ervoor dat zijn beelden een onvoorspelbaar karakter hebben en het landschap vaag en schimmig lijkt. skarsson gebruikt een oud fotografisch procédé om zijn foto’s af te drukken - het directe positief. De invloed van het chemische proces en de bijna rituele wijze van fotograferen maken dat een deel van het fotobeeld zichzelf creëert. Ook dit draagt bij aan de onvoorspelbaarheid van het resultaat.

De kunstenaar geeft de controle over zijn beelden uit handen en daarmee het kunstmatige Nederlandse landschap terug aan de natuur. Meer dan een koel registrerende fotograaf heeft Óskarsson - die van 2002-2006 aan de Academie Minerva in Groningen fotografie studeerde - een esthetische blik die teruggrijpt op de tradities van de landschapschilders.

De galerie is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00-17.30 uur en op afspraak.Haukur Óskarsson
Haukur Óskarsson


20 maart 2010 - 15 mei 2010

Galerie Sand
Oude Kijk in ’t Jatstraat 59
9712 EC Groningen
050-3604770, 06-5324708
info@gallery-sand.com

Er is werk te zien van
Haukur Óskarsson

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Freckles & More
11 juli 2020 - 27 september 2020, Zutphen
Freckles & More
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
18 juli 2020 - 20 september 2020, Heerenveen
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl