Identiteiten 1970 - 2017

23 september 2017 - 7 januari 2018

Fotomuseum Den Haag toot een groot retrospectief van Hans Eijkelboom. Het oeuvre van deze kunstenaar en fotograaf, dat ruim 40 jaar beslaat, kenmerkt zich door een voortdurend onderzoek naar de constructie en interpretatie van identiteit.

Hans Eijkelboom, Fotonotitie 3 augustus 2013 Amsterdam Dam 13:40 - 16:00
Hans Eijkelboom, Fotonotitie 3 augustus 2013 Amsterdam Dam 13:40 - 16:00 (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Tot de bekendste werken van Hans Eijkelboom behoren zijn fotoseries van mensen in winkelstraten van wereldsteden. De tentoonstelling Identiteiten 1970 - 2017 toont zowel Eijkelbooms vroege werk uit de jaren 70 als zijn meest hedendaagse straatfotografie, waaronder een nieuwe serie van winkelend publiek in de binnenstad van Den Haag.Al meer dan 25 jaar fotografeert Hans Eijkelboom (Arnhem, 1949) bijna dagelijks de rusteloze massa's die in binnensteden aan hem voorbij trekken. Met zijn camera voor de borst zoekt hij naar relaties en overeenkomsten in uiterlijk en gedrag van toevallige voorbijgangers. In de series snapshots die zo ontstaan springen de overeenkomsten als eerste in het oog: groene parka's met blauwe spijkerbroek, denim rokjes met zwarte leggings, Rolling Stones T-shirts of mouwloze ruitjeshemden. Pas in tweede instantie zie je ook de moeite die iedereen heeft gedaan om een eigen combinatie te vinden of op een andere manier een eigen draai te geven aan het dominante modebeeld van het moment. Dit werk, dat inmiddels uit een kleine 6000 Fotonotities bestaat, laat zien hoe moeilijk het is om binnen de kaders van de consumptiemaatschappij onze behoefte aan eigenheid vorm te geven.

Debuut
In de jaren 70, toen de jonge Eijkelboom aan het begin van zijn carrière stond, bevond de conceptuele kunst zich op een hoogtepunt. Kunstenaars die behoorden tot deze stroming stelden niet de materiële uitvoering van een kunstwerk centraal, maar benadrukten het belang van het concept en idee. Ze verwierpen daarmee de meer traditionele kijk op kunst, waarbij het object het uitgangspunt is. In het verlengde hiervan stelden sommige kunstenaars het onderscheid tussen hoge en lage kunst aan de kaak.
Fotografie was een belangrijk medium binnen deze ontwikkelingen: snapshots en kiekjes betraden voor het eerst het domein van de kunst en stelden de kunstenaar in staat minimale aandacht te besteden aan de materiële vervaardiging van een werk. De conceptuele kunst had grote invloed op Hans Eijkelboom, die debuteerde op de beroemde tentoonstelling Sonsbeek buiten de perken (1971), waar werk te zien was van conceptuele kunstenaars als Carl Andre, Robert Smithson en Ed Ruscha.

Zelf het onderwerp
In zijn vroege foto's is Eijkelboom vaak zelf het onderwerp. Voor Met mijn gezin (1973) vroeg hij moeders met twee kinderen om samen met hem op de bank te zitten voor een foto. Het resultaat is een serie 'familiekiekjes', die afzonderlijk authentiek ogen, maar naast elkaar tentoongesteld vragen oproepen over de inwisselbaarheid van de vader in het gezin.
Voor de serie Mooi (1979) onderzocht Eijkelboom de oordelen die buitenstaanders over elkaar hebben. Hij vroeg een willekeurige passant om op straat een 'mooi' iemand aan te wijzen. Daarna maakte hij een portret van de aangewezen persoon en vroeg vervolgens hem of haar hetzelfde. De serie eindigt wanneer de gefotografeerde persoon niemand kan vinden die hij mooi vindt.
Veel van Eijkelbooms werk is verschenen als fotoboek. Tot zijn bekendste boeken behoren In de Krant (1978), een publicatie van krantenfoto's waarop Eijkelboom steeds als figurant is te onderscheiden, 10-Euro Outfits (2010) met dertig portretten van de kunstenaar zelf, gekleed in outfits van maximaal 10 euro en People of the 21st Century (2014), een bundeling van zijn Fotonotities gemaakt in vijftig verschillende steden. In Fotomuseum Den Haag zijn de originele werken te zien die aan deze boeken ten grondslag liggen.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een drietalige (Engels, Nederlands en Duits) catalogus, getiteld Photo Concepts 1970 ?... In dit overzichtsboek zijn meer dan zestig werken en fotoseries van Hans Eijkelboom opgenomen (Uitgeverij Snoeck).

23 september 2017 - 7 januari 2018

Fotomuseum Den Haag
Stadhouderslaan 43
2517 HV Den Haag
070-3381144
info@fmdh.nl
www.fotomuseumdenhaag.nl
De openingstijden van het museum zijn dinsdag t/m zondag van 10.00-18.00 uur. Het Fotomuseum is op alle feestdagen geopend behalve op 25 december. Op 24 en 31 december is het museum geopend tot 16.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Hans Eijkelboom

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Portfolio Willem van den Hoed
online expositie,
Portfolio Willem van den Hoed
Echo's of Dusk | Paradise Lost
portfolio,
Echo's of Dusk | Paradise Lost
Ander Licht op Withoos
12 december 2021 - 8 mei 2022, Amersfoort
Ander Licht op Withoos

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl