Abba to Zappa, seventies rock photography

23 januari 2009 - 23 augustus 2009
Op donderdag 22 januari 2009 openen oud-popjournalist Constant Meijers en vormgever Sybren Kuiper in Museum Volkenkunde in Leiden de tentoonstelling ‘Abba to Zappa, seventies rock photography‘.

Fotograaf Gijsbert Hanekroot selecteerde voor deze tentoonstelling 39 popfoto‘s uit zijn collectie. Van Abba tot Zappa, van Neil Young tot Talking Heads en van JJ Cale tot Keith Richards. Een expositie met krachtige zwart-witfoto s die thematisch aansluit bij de grote tentoonstelling ‘Music in Motion - Langs de wereldsteden van de muziek‘.

Gijsbert Hanekroot (Brussel, 1945) begon eind jaren zestig met het fotograferen van popgroepen. De eerste jaren als freelance fotograaf voor muziekkrant Oor. Zelf zegt hij over die periode: ‘The seventies. Hectisch, bruisend, spannend, opwindend, creatief. Zichzelf steeds opnieuw uitvindend, vol zelfvertrouwen. Soms vermoeiend, maar dat nooit lang. Ik ben er bij geweest. Als fotograaf en muziekliefhebber, eigenlijk meer als het eerste dan als het laatste.‘

‘Abba to Zappa‘ toont de bezoeker foto‘s van concerten, studiofoto‘s, portretten en foto‘s die zijn gemaakt tijdens persconferenties. De concertfoto‘s kwamen tot stand onder omstandigheden die nu nauwelijks meer denkbaar zijn. Fotografen stonden op de eerste rij en konden nog het hele concert werken en niet alleen bij de eerste drie nummers zoals nu het geval is. De portretten maakte Hanekroot meestal tijdens interviews (vaak was dat samen met popjournalist Pim Oets) en soms in de studio. Hij kon zo dicht bij de muzikanten komen dat ze ook op subtielere uitdrukkingen, verdriet en emoties te betrappen waren. Bonnie Raitt, John Entwhistle, John Fogerty en veel anderen laten allemaal de mens achter de musicus zien. En dat was precies zijn doel. Het lukt hem beter om goede foto‘s te maken van artiesten waarvan hij de muziek waardeerde.

In 1983 is Hanekroot gestopt met fotograferen omdat hij thuiskwam met foto‘s van artiesten waarvan hij eerder al betere had gemaakt. Sinds 2007 is hij weer als beroepsfotograaf aan het werk. Geen muziek, wel mensen; vooral sociale fotografie. En digitaal. De unieke korrel van geforceerde zwart-wit films die hij eerder gebruikte is daarmee wel verdwenen, maar de snelheid van digitale fotografie biedt veel voordelen. Ook de onzekerheid over de kwaliteit van de foto s die vroeger uren en soms wel dagen duurde, is door de digitale fotografie helemaal verdwenen.

De foto‘s van de expositie zijn een selectie uit het gelijknamige boek dat in september 2008 verscheen en te koop is in het museum.Gijsbert Hanekroot, Zappa
Gijsbert Hanekroot, Zappa (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


23 januari 2009 - 23 augustus 2009

Rijksmuseum Volkenkunde
Steenstraat 1
2312 BS Leiden
071-5168800
info@volkenkunde.nl
www.volkenkunde.nl
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. In de schoolvakanties ook geopend op maandag, gesloten op 1 januari (nieuwjaarsdag), 27 april (Koningsdag), 3 oktober (Leids ontzet) en 25 december (1e kerstdag).
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Gijsbert Hanekroot

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

GOTH - Designing Darkness
16 oktober 2021 - 18 april 2022, Den Bosch
GOTH - Designing Darkness
Foam 3h - 15 jaar talent uit de collectie
15 oktober 2021 - 5 december 2021, Amsterdam
Foam 3h - 15 jaar talent uit de collectie
In de hoofdrol Chas Gerretsen
15 oktober 2021 - 22 april 2022, Rotterdam
In de hoofdrol Chas Gerretsen

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl