Vele gezichten van het LUMC

De galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de Vele gezichten van het LUMC; portretten uit de LUMC-Collectie, een selectie van portretten uit de kunstcollectie van het LUMC.

Gerald van der Kaap, Chrisy (Astor) 8/9, 2002
Gerald van der Kaap, Chrisy (Astor) 8/9, 2002 (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Het LUMC heeft veel portretten in de collectie. Dit vormde de aanleiding voor het samenbrengen van dit werk in één tentoonstelling. Met zo'n dertig foto's, schilderijen en tekeningen geeft de tentoonstelling een beeld van de ontwikkeling van het hedendaagse portret van de afgelopen vijfentwintig jaar.Portretten geven een beeld van de tijd waarin ze zijn ontstaan. Rond de 17de eeuw waren portretten naast landschappen de meest voorkomende onderwerpen in de beeldende kunst. Welgestelde burgers, leden van het stadsbestuur of hoge ambtenaren lieten zich graag vereeuwigen in een goed lijkend portret. Een portret was geslaagd als het portret waarheidsgetrouw was, als het leek op de persoon in kwestie. Maar sinds de Romantiek, rond 1790, zijn de opvattingen over de eisen waaraan een goed portret moest voldoen gewijzigd. Het inzicht brak door dat de waarheid of het ware portret niet bestaat en dat een portret altijd het product is van de visie of interpretatie van de kunstenaar. Deze romantische opvatting houdt stand zoals blijkt uit deze tentoonstelling. De getoonde portretten zijn divers in stijl en techniek en roepen associaties op met uiteenlopende, soms maatschappelijke onderwerpen. De kunstenaars streven niet per se naar een goed gelijkend portret. Het gaat hen bovenal om wat zij met het portret kunnen uitdrukken.

Sommige kunstenaars blijven nog dichtbij de klassieke traditie van portretkunst zoals Hendrik Kerstens (1956) die zich laat inspireren door de portretten uit de Gouden Eeuw. Net als Vermeer gebruikt Kerstens het daglicht om accenten in zijn foto's aan te brengen.

De tekeningen van B.C. Epker (1968) daarentegen leiden de toeschouwer naar een ongerijmde, raadselachtige wereld. In eerste oogopslag lijken de beelden herkenbaar maar bij nadere beschouwing ontglipt de betekenis ervan. Epker beweegt zich op het snijvlak van bewustzijn en onderbewustzijn.

En de portretten van Marie Aly (1980) vormen net als de eeuwenoude afbeeldingen van heiligen, geen letterlijke gelijkenis. Het zijn eerder karakterschetsen die het wezen van de afgebeelde figuur duiden.

24 november 2016 - 22 januari 2017

Galerie Leids Universitair Medisch Centrum
Albinusdreef 2, locatie J0 (begane grond)
2333 ZA Leiden
071-5269111
kunstzaken@lumc.nl
www.lumc.nl/org/kunst-in-het-LUMC
@LUMC_Leiden (twitter)
De locatie is dagelijks geopend van 8.00-20.00 uur.

Er is werk te zien van
Angele Etoundi Essamba
Bas Meerman
Celine van Balen
Helen Verhoeven
Sara van der Heide
B.C. Epker
Kars Persoon
Martine Stig
Pieter Bijwaard
Gerald van der Kaap
Arno Nollen
Willem Sanders
Marlene Dumas
Teun Hocks
Hendrik Kerstens
Jan Peter Muilwijk
Juul Kraijer
Ger van Elk
Rosemin Hendriks
Siert Dallinga
Gijs Assmann

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Freckles & More
11 juli 2020 - 27 september 2020, Zutphen
Freckles & More
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
18 juli 2020 - 20 september 2020, Heerenveen
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl