Fotoexpositie.nl
Exposities
Fotografen
Opleidingen
Nieuwsbrief
Linkpartners


Voorpagina > Exposities > Geertgen was hier
Geertgen was hier
Lisa Couwenbergh, Pietsjanke Fokkema, Frans Franciscus, Gijs Frieling, Stefan Kasper, Cees Krijnen, Janpeter Muilwijk, Rob van der Nol, Mai van Oers, Olphaert den Otter, Jacobien de Rooij, Tessa Verder

Periode
18 juli 2009 - 13 september 2009

Locatie
De Vishal
Grote Markt 20
2011 RD Haarlem

Contactinformatie
telefoon: 023-5326856
fax: niet beschikbaar
e-mail: info@devishal.nl
website: www.devishal.nl

De Vishal brengt een twaalftal hedendaagse kunstenaars samen dat zich door de 15de-eeuwse schilderkunst laat inspireren en de panelen van Geertgen tot Sint-Jans in het bijzonder. In de Janskerk worden replica‘s van alle 14 werken van Geertgen tot Sint-Jans op ware grootte getoond. De Janskerk was ooit de kapel van het Haarlemse Jansklooster ofwel de Commanderie van Sint-Jan waar deze schilder als lekenbroeder werkte en later ook werd begraven.

Waarom dit tentoonstellingsproject? Het is treurig gesteld met de reputatie van Geertgen tot Sint-Jans, Haarlems en Nederlands belangrijkste schilder in de 15de eeuw. Hij wordt gezien als de grondlegger van de Noord-Nederlandse schilderkunst en het groepsportret waar Jan van Eyck geldt als zijn (vroegere) Zuid-Nederlandse tegenhanger. Hoog tijd dat het grote publiek kennis met hem maakt. Vandaag de dag is hij nog steeds slechts bekend in kleine kring van kunsthistorici, kunstenaars en liefhebbers. Allen zijn gefascineerd door de periode waarin de Nieuwe Kunst van de zogeheten Vlaamse Primitieven, ook wel de Ars Nova genoemd, hoogtij viert. Geertgen verdient als belangrijk vertegenwoordiger van deze stroming beter.

Bij de exposities verschijnt een rijk geïllustreerde, beredeneerde catalogus met inleidingen over leven en werk van Geertgen tot Sint-Jans door drs. Alexander de Bruin en drs. Aart van der Kuijl, onder redactie van drs. Maarten Brock. In de catalogus zijn ook de werken van de hedendaagse kunstenaars opgenomen. Vormgeving: Rogier Polman, Hollands Licht; druk Lenoir Schuring Amstelveen.

Openingstijden van de expositie zijn dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur, zon- en feestdagen van 13.00-17.00 uur.

>>> Terug naar de exposities startpagina
 Suggesties    Adverteren    Contact    Disclaimer and Copyright