Tokaido gaandeweg

23 maart 2013 - 1 december 2013
De oudste en belangrijkste weg in Japan is de Tokaido of Grote Kustweg, de verbinding tussen oost en west, tussen keizer en generaal, tussen geestelijk leider en wereldlijk heerser.

De tentoonstelling Tokaido gaandeweg toetst de traditionele beeldtaal van de klassieke series prenten aan de realiteit van de 21ste eeuw. De som der delen, de fotogalerij, levert commentaar op het vormgegeven landschap en daarmee op het karakter van zijn bewoners. De teksten werpen een blik over de schouder naar het verleden en leggen de serie in de bedding van de tijd. Zo wordt de tocht over land een trip in het hoofd. Blik van een Nederlander, visie van de buitenstaander.

Machthebbers realiseerden zich het belang van de Tokaido; wie deze weg controleerde, had de controle over het land. Langs de vijfhonderd kilometer lange route werden 53 officiële pleisterplaatsen ingesteld.

De reizigers waren landheren met hun gevolg die in de hoofdstad de shogun hun loyaliteit moesten tonen, kooplieden, boodschappers en een groeiende stroom toeristen die zich onder het mom van pelgrimage een alibi verschaften om op reis te gaan. Na publicatie van De benenwagen, een hilarische schelmenfeuilleton die vanaf 1802 verscheen, werd de weg het belangrijkste reisdoel voor elke burger die tijd en geld had. Tokyo telde toen al ruim een miljoen inwoners en de Tokaido was wellicht de meest intensief bereisde route ter wereld. In de 53 pleisterplaatsen bloeiden theehuizen, herbergen, eetgelegenheden en bordelen. Tientallen series prenten over de Tokaido zagen het licht om aan de vraag van de thuisblijver, de leunstoelreiziger, of de dromer te voldoen.

Door de opkomst van het rail- en wegvervoer verloor de Tokaido haar functie. In de twintigste eeuw werd voortdurend gemoderniseerd en gemolesteerd, want conservering van stadslandschappen en architectuur heeft in Japan geen prioriteit. Toch is de Tokaido nog altijd een begrip in het collectief historisch bewustzijn van de Japanner. Delen van de route worden inmiddels weer bewandeld en dorpen en steden tonen commerciële interesse voor dit Japanse equivalent van de pelgrimsroute naar Compestella.

Guus Rijven studeerde bouwkunde en grafisch ontwerpen, werd freelance fotograaf, kunstenaar en vormgever. Zijn opdrachten hebben vaak raakvlakken met architectuur en met het gebruik van de openbare ruimte. De culturele sector is een andere opdrachtgever. Hij publiceerde in kranten, boeken en tijdschriften en exposeerde in binnen- en buitenland. In zijn eigen projecten spannen beeld en taal nogal eens samen. Dan is de werkelijkheid van ondergeschikt belang voor de waarheid. Waar gebeurd betekent zoveel als geloofwaardig zijn. De lezer/kijker laat zich meevoeren of niet. Zolang het in het verhaal past, is het waar en echt.

De openingstijden van het museum zijn dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur.Guus Rijven
Guus Rijven (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


23 maart 2013 - 1 december 2013

Rijksmuseum Volkenkunde
Steenstraat 1
2312 BS Leiden
071-5168800
info@volkenkunde.nl
www.volkenkunde.nl
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. In de schoolvakanties ook geopend op maandag, gesloten op 1 januari (nieuwjaarsdag), 27 april (Koningsdag), 3 oktober (Leids ontzet) en 25 december (1e kerstdag).
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Guus Rijven

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
Huntenkunst
20 mei 2022 - 22 mei 2022, Ulft
Huntenkunst

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl