FryslânPhoto Festival 2017

5 oktober 2017 - 29 oktober 2017

In oktober vindt de eerste editie van het FryslânPhoto Festival plaats. Ruim vijftig fotografen laten de stand van zaken zien van de Friese fotografie. Ze exposeren foto's met als thema Mijn Plek. De foto's zijn te bewonderen op een fotoroute langs acht locaties in de Leeuwarder binnenstad.

Reiny Bourgonje, uit serie Friese adoptiekinderen
Reiny Bourgonje, uit serie Friese adoptiekinderen (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Vijftien Friese topfotografen zijn uitgenodigd om deel te nemen aan het festival. Reiny Bourgonje heeft een serie portretten gemaakt van Friese adoptiekinderen. De door haar gefotografeerde kinderen zijn wereldburgers, Nederlanders, Afrikanen en tegelijkertijd Friezen, alles in één. Leonardo Horta maakte portretten van Friese asielzoekers. Door gebruik te maken van licht en schaduw laat hij hun verdeeldheid zijn: ze wonen wel in Fryslân, maar eigenlijk zijn ze in hun hoofd nog in het land van herkomst. Heleen Haijtema exposeert foto's uit haar nieuwe serie I ❤ MAKKUM. Deze serie laat de achterzijde zien van toeristische trekpleisters. Bas Jongerius toont, à la Ed van der Elsken, een liefdesgeschiedenis die plaatsvond in het Spaanse stadje Cadaqués. Zijn foto's zijn te zien in de Oldehove, de scheefste toren van Nederland. Andere locaties zijn onder meer de Westerkerk (het festivalhart), de Waalse kerk en de vernieuwde Blokhuispoort, het voormalige gevangeniscomplex in het centrum van Leeuwarden.Ook zijn er fotoseries te zien van zo'n dertig gevorderde amateurfotografen en fotografiestudenten die elk op hun eigen wijze het thema Mijn Plek hebben uitgewerkt. In cultuurpodium Neushoorn komt een expositie van tien jonge fotografen met foto's van het Leeuwarder muziekfestival Welcome to the Village.

De camera verbindt mensen
Een eigen plek is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat geldt zeker voor vluchtelingen. Om die reden organiseert het FryslânPhoto Festival een bijzonder participatieproject. Twintig koppels van nieuwkomers en wijkbewoners hebben elkaars leefomgeving gefotografeerd. Elk duo kreeg hulp van een ervaren (amateur) fotocoach. De fotoverhalen zijn te zien op een expositie in de's getoond op grote billboards in het Leeuwarder centrum. Het project heeft grote impact gehad op alle betrokkenen. Eén van de deelnemers verwoordt het goed: 'de camera verbindt mensen'. Belangrijke partners waren de welzijnsorganisaties Amaryllis en Wellzo.

Specials
Tijdens het festival vindt een groot aantal activiteiten plaats gericht op fotografie. De fotoredactie van de NRC richt een expositie in met inzendingen van de NRC-fotowedstrijd van de maand juli 2017. Het thema van deze maand was Mijn Plek. Op zondag 15 oktober is er een grote fotobeurs in cultuurpodium Neushoorn in samenwerking met C-Leeuwarden. Speciale gast is fotograaf des vaderland Robin de Puy. Filmhuis Slieker in Leeuwarden programmeert in oktober een aantal films waarin fotografie centraal staat.

60 vrijwilligers
Het festival komt tot stand dankzij de inzet van zo'n 60 vrijwilligers en (financiële) ondersteuning van een groot aantal sponsors en organisaties die in nature een bijdrage hebben geleverd. Voor de bezoekers is een programmaboekje gemaakt met informatie over de fotoroute en alle deelnemende fotografen. De entree van het festival bedraagt 7,50 euro. Exposities van de foto's van het Participatieproject zijn gratis te bezoeken.

De officiële opening van het FryslânPhoto Festival 2017 vindt plaats op vrijdag 6 oktober 2017 om 16.30 uur in de Westerkerk in Leeuwarden. De opening wordt verricht door de Leeuwarder cultuurwethouder Sjoerd Feitsma. We nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. Het adres is: Bagijnestraat 59, 8911 DN Leeuwarden.

5 oktober 2017 - 29 oktober 2017

Binnenstad Leeuwarden
diverse locaties
Leeuwarden
info@fryslanphoto.com
www.fryslanphoto.com
De openingstijden van het museum zijn dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur en ook op tweede paasdag en tweede pinksterdag. Tijdens de periode van de Floriade (5 april tot en met 7 oktober) is het museum op woensdagen geopend van 11.00-21.00 uur uur. Het museum is gesloten op 25 december, 1 januari, carnavalszaterdag t/m carnavalsdinsdag en op 30 april, koninginnedag.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Reiny Bourgonje
Leonardo Horta
Heleen Haijtema
Bas Jongerius
Lydia van Santen
Willem Bokkes
en anderen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Industriële foto's
online expositie,
Industriële foto's
Portfolio Wim Stolwerk
portfolio, Vinkeveen
Portfolio Wim Stolwerk
On the Road | Slow Happiness
5 januari 2021 - 11 februari 2022, Enschede
On the Road | Slow Happiness

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl