Verzameld werk: de rijke collectie van Friesland

20 april 2019 - 15 september 2019

Met de grote tentoonstelling Verzameld werk: de rijke collectie van Friesland laat het museum zien hoe het al bijna 150 jaar de verhalen van Friesland verzamelt. Van topstukken van M.C. Escher en Alma-Tadema tot eeuwenoud erfgoed en hedendaagse kunst. Je ontdekt dat de verzameling constant in beweging is. Kunstwerken en voorwerpen worden gekocht, gekregen, (uit)geleend, gerestaureerd en soms wordt er afscheid van genomen. Met de grootste provinciale collectie van Nederland beheert het museum een schatkamer voor komende generaties.

Annaleen Louwes, Anoniem Den Dolder, 2003, schenking
Annaleen Louwes, Anoniem Den Dolder, 2003, schenking

Van schilderijen en glas tot zilver en textiel: het Koninklijk Fries Genootschap, de grondlegger van de collectie, en het Fries Museum hebben door de jaren heen meer dan 200.000 voorwerpen verzameld. Samen tonen zij Friesland in al haar culturele rijkdom. InVerzameld werk wordt de totstandkoming van de museumcollectie uitgelicht aan de hand van tientallen uiteenlopende voorwerpen.In de tentoonstelling vertellen de conservatoren van het Fries Museum de bijzondere verhalen achter de museumcollectie. Zo laat oud-conservator Mode en Textiel Gieneke Arnolli een Japonse rok zien. De lange mannenjas, geïnspireerd door de Japanse kimono, is een belangrijk stuk uit de sitscollectie van het Fries Museum. De kimono was in Nederland een gewild artikel in de 17de eeuw. Uniek is dat dit exemplaar uit India zo'n Japanse uitstraling heeft en na 300 jaar nog in goede staat verkeert. Hans Groeneweg, conservator Erfgoed 20ste-21ste eeuw, vertelt in de tentoonstelling over een zeer persoonlijke schenking aan het Fries Verzetsmuseum. De familie van Jan Wiersma uit Harlingen schonk het horloge dat de verzetsstrijder droeg toen hij werd omgebracht in concentratiekamp Neuengamme. Ook zijn recente aanwinsten te zien, waaronder Ingang van het theater van Sir Lawrence Alma-Tadema en een werk van fotograaf Rineke Dijkstra.

20 april 2019 - 15 september 2019

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
058-2555500
info@friesmuseum.nl
www.friesmuseum.nl
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Annaleen Louwes
Rineke Dijkstra
en anderen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
Huntenkunst
20 mei 2022 - 22 mei 2022, Ulft
Huntenkunst

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl