Toen gewoon, achteraf bijzonder

21 februari 2016 - 30 november 2016

De Fraeylemaborg heeft nu een museale functie, maar bleef nog tot 1972 particulier bewoond. De familie Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren gaf een bijzondere invulling aan deze laatste fase. Samen met hun personeel, pachters en omwonenden hield de familie een traditionele levenswijze in stand, die tot de verbeelding van velen sprak. 'Het was een beetje de middeleeuwen in de moderne tijd. Het was een manier van leven die nergens meer bestond, maar hier nog wel' zei een pachter van het landgoed.

Mevrouw Van der Hoop tachtig jaar, 3 november 1959. Zij zit in het midden, omringd door familie, pachters en personeel
Mevrouw Van der Hoop tachtig jaar, 3 november 1959. Zij zit in het midden, omringd door familie, pachters en personeel (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

De sfeervolle foto's tonen een inmiddels verdwenen wereld van stand. De borgheer en zijn echtgenote zien we samen met hun twee dochters, Jeanne en Louise. Fraaie interieurs, kostbare kunstwerken, elegante kleding, rijtuigen. Wat het personeel betreft zien we de dienstmeisjes met hun witte schortje, de wasvrouw, de timmerman en de tuinman. Deze laatste, Van der Sluis, werkte zijn hele leven bij de borg en woonde er direct tegenover.Ook krijgt de veiling van de borginboedel in 1971 aandacht. Recent kwam nog een tekening van een Kruisiging in het nieuws, verkocht op deze veiling voor een tientje. Het leek een waardeloze tekening met een aardig lijstje. Dit bleek later een kostbaar werk uit het atelier van de wereldberoemde Jan van Eyck.

Behalve foto's en filmfragmenten zijn in de tentoonstelling ook voorwerpen te zien die in het alledaagse leven een rol speelden. Zo is het Boswagentje terug vanuit Rijtuigmuseum Nienoord. Dit rijtuigje mende mevrouw Van der Hoop graag zelf door het Slochterbos

De titel van de expositie is ontleend aan een uitspraak van borgvrouwe Louise Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren (1915-2008): 'we vonden het altijd heel gewoon, maar achteraf besef je: nou nou, dat was toch wel bijzonder!'

De tentoonstelling is gekoppeld aan de publicatie Toen gewoon, achteraf bijzonder, geschreven door conservator drs. Henny van Harten-Boers.

21 februari 2016 - 30 november 2016

Koetshuis Fraeylemaborg
Hoofdweg 30
9621 AL Slochteren
0598-421568
info@fraeylemaborg.nl
www.fraeylemaborg.nl
Het koetskuis is geopend dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur en zaterdag, zondag en feestdagen van 13.00-17.00 uur. Van 1 juli t/m 30 september is het koetshuis op zaterdag en zondag geopend van 11.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Max Pinckers - Double Bind
26 november 2021 - 13 maart 2022, Antwerpen
Max Pinckers - Double Bind
Pink Floyd - The Nico van der Stam Archives
fotoboek (verschijningsdatum 1 december),
Pink Floyd - The Nico van der Stam Archives
Indian Photo Festival
19 november 2021 - 19 december 2021, Hyderabad (India)
Indian Photo Festival

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl