Foam X Ruang Mes 56

15 september 2017 - 12 november 2017

Foam presenteert met het fotografencollectief Ruang Mes 56 uit Indonesië een gezamenlijke tentoonstelling van Indonesisch talent in Foam 3h. Voor Foam X Ruang Mes 56 zijn twee jonge kunstenaars, Yudha Kusuma Putera en Andri William geselecteerd. Beide kunstenaars richten zich op samenwerking en op betrokkenheid bij anderen.

Yudha Kusuma Putera, #4, uit de serie Kumpulan Cerita Anak (Collection of Children's Stories), 2015
Yudha Kusuma Putera, #4, uit de serie Kumpulan Cerita Anak (Collection of Children's Stories), 2015 (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Het uitgangspunt van de tentoonstelling is het Indonesische gebruik van gotong royong. In de Indonesische samenleving vormt gemeenschapszin een essentieel onderdeel van de cultuur. Je vindt het terug in allerlei vormen van samenwerking en in de manier waarop problemen gezamenlijk worden opgelost met de hulp van leden van de gemeenschap. Het fotografencollectief Ruang Mes 56 werkt volgens dit principe van gotong royong en heeft vele programma's ontwikkeld waarmee het collectief al meer dan 15 jaar zelfstandig opereert. Eenzelfde vorm van samenwerking is ook terug te vinden in de individuele praktijken van de leden van Ruang Mes 56.Yudha Kusuma Putera - Kumpulan Cerita Anak (Collection of Children's Stories)
Volgens Yudha Kusuma Putera kan kunst niet worden losgekoppeld van het leven aangezien het altijd onderdeel uitmaakt van de samenleving. Vanuit dit uitgangspunt ziet hij mogelijkheden voor nieuwe samenwerkingsinitiatieven waaraan naast de kunstenaar zelf andere mensen actief deelnemen zonder het esthetische aspect uit het oog te verliezen. Voor de serie Kumpulan Cerita Anak combineerde Putera aquarellen van kinderen met foto's die hij maakte van voorwerpen in en om hun huizen. Daarmee creëerde hij collages waaraan hij aantekeningen toegevoegde, gemaakt tijdens zijn bezoeken en gesprekken met de kinderen, hun ouders en onderwijzers over het leven van de kinderen. Kumpulan Cerita Anak documenteert deze ervaring en de artistieke samenwerking tussen de kunstenaar en alle betrokkenen.

Andri William - Satu Guru Satu Ilmu Jangan Saling Ganggu (One Teacher One Science Do Not Disturb One Another)
Voor de serie Satu Guru Satu Ilmu Jangan Saling Ganggu (2016) verdiepte Andri William zich in de plaatselijke mystiek en geloofsovertuigingen. William vroeg een sjamaan zijn energie toe te voegen aan foto's die hij gevonden en verzameld. Hierna verkocht hij ze tijdens een tentoonstelling als talismannen. William zag dat de methode van de sjamaan, om als verkoper van talismannen klanten te overtuigen, niet alleen cultureel en religieus was maar ook performatief. De verkoop van iets mystieks al een talisman is in essentie niet anders dan de verkoop van een kunstwerk. William exposeert deze talismannen die bestaan uit een gevonden foto gecombineerd met een tekst die de kracht van het voorwerp verklaart, en trekt zo het waardesysteem en de economische en culturele betekenis die aan kunstwerken worden toegekend in twijfel. Tegelijkertijd toont hij nieuwe waardesystemen voor alledaagse en gevonden voorwerpen, waaronder foto's.

Yudha Kusuma Putera (Ngadirejo, 1987) en Andri William (Jakarta, 1986) studeerden beiden fotografie aan het Indonesian Art Institute (ISI) in Yogyakarta.

Foam X Ruang Mes 56 is de laatste van drie samenwerkingsinitiatieven die in 2017 in Foam 3h te zien zijn. De fotografieplatformen Hydra in Mexico-Stad (Mexico), African Artists' Foundation in Lagos (Nigeria) en Ruang Mes in Yogyakarta (Indonesië) opereren ieder in een specifieke, lokale kunstscene. Dit initiatief biedt Foam de gelegenheid om jong talent uit verschillende culturele contexten te presenteren en om de wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van lokaal fotografisch idioom te onderzoeken.

15 september 2017 - 12 november 2017

Foam
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
020-5516500
info@foam.org
www.foam.org
Het museum is dagelijks geopend van 10.00-18.00 uur en op donderdag en vrijdag van 10.00-21.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Yudha Kusuma Putera
Andri William

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Portfolio Willem van den Hoed
online expositie,
Portfolio Willem van den Hoed
Echo's of Dusk | Paradise Lost
portfolio,
Echo's of Dusk | Paradise Lost
Ander Licht op Withoos
12 december 2021 - 8 mei 2022, Amersfoort
Ander Licht op Withoos

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl