International Photo Festival Leiden

17 september 2021 - 31 oktober 2021

Het International Photo Festival Leiden (IPFL) viert zijn eerste lustrum. Zes weken lang is op de Singelparkroute in Leiden de gratis toegankelijke buitenexpositie te bezoeken van een nieuwe generatie fotografen uit binnen- en buitenland.

Jesper Boot, Power
Jesper Boot, Power (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Elke twee jaar organiseert het IPFL een fotowedstrijd onder pas afgestudeerde fotografen uit Europa. Voor deze lustrumeditie selecteerde de vakjury, onder leiding van juryvoorzitter Philippien Noordam, 15 fotografen uit ruim 125 inzendingen. De Nederlandse fotograaf Jesper Boot, met zijn serie Power, werd unaniem verkozen tot winnaar van deze vijfde editie. De expositie van de 15 IPFL-Fotografen is te zien in het Huigpark en Blekerspark.

Noordam: 'Jesper Boot waarschuwt je om beter te kijken naar zijn foto's. Het is zijn werkelijkheid die hij gecreëerd heeft en deze is niet vanzelfsprekend de onze.'

Speciaal voor de lustrumeditie is er een aparte expositie met oud en nieuw werk van Alumni IPFL-Fotografen, waaronder eerdere winnaars Renate Beense (2014), Alexander Krack (2015) en Saskia Aukema (2018). In de afgelopen jaren hebben deze lustrumfotografen zich verder ontwikkeld tot professioneel fotograaf, ieder met een eigen handschrift. De Alumni expositie is te zien in het Ankerpark en Lakenplein.

Sinds 2014 werkt het IPFL nauw samen met twee gerenommeerde internationale fotofestivals: Photoville, New York, Verenigde Staten en Head On, Sydney, Australië. Doel is het uitwisselen van beeld van jong opkomend fotografietalent voor een zo breed mogelijk publiek. In een speciale expositie op het Ambachtsplein is een selectie te zien van deze Photoville- en Head On-Fotografen.

De internationale samenwerking beperkt zich niet alleen tot de expositie in Leiden. Net als bij voorgaande edities krijgen de 15 geselecteerde IPFL-Fotografen een expositie aan de andere kant van de oceaan, nu te zien bij Photoville van 18 september tot en met 1 december 2021 in New York en in mei 2022 in Sydney.

Deze lustrumeditie is ook een Leids fotofeestje. Allereerst toont de Leidse Amateur Fotografen Vereniging (LAFV) een selectie van hun beste foto's, ingediend voor de Fotobondcompetitie 2021. Eerdere Leidse Stadsfotografen, waaronder Eelke Colmjon, Patricia Nauta en Monique Shaw, hebben een eigen expositie waarin zij oud en nieuw werk tonen. En, tot slot, organiseert Jongerenorganisatie STAD een fotowedstrijd onder Leidse jongeren, met als thema: Stadsjungle. De inschrijving sluit op 20 september 2021 om 23:59. De jury, met als voorzitter de Leidse fotograaf Alexander Schippers, maakt op 28 september de winnaar bekend. De exposities van de Leidse fotografen zijn te zien op een nog nader te bepalen locatie op de Singelparkroute in Leiden.

Tijdens het festival kan het publiek een stem uitbrengen. Welke van de 15 geselecteerde IPFL-Fotografen verdient dit jaar de publieksprijs? De winnende fotograaf ontvangt een geldbedrag van 500 euro om te besteden aan de ontwikkeling van zijn of haar fotografie carrière. Deze prijs is een eerbetoon aan Hans Gillis, medeoprichter van het IPFL, die de eerste twee edities op de fotografiekaart zette.

Het International Photo Festival Leiden (IPFL) biedt Europese fotografen die maximaal 5 jaar geleden zijn afgestudeerd een podium in de eerste fase van hun carrière als professionele fotograaf.17 september 2021 - 31 oktober 2021

International Photo Festival Leiden

Leiden
info@photofestivalleiden.com
www.photofestivalleiden.com

Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Jesper Boot
Yael Laroes
Xenia Klein
Tahné Kleijn
Sebastian Steveniers
Roosje Verschoor
Pascale Hustings
Laura Koolen
Kristel ter Beek
Julian Simon Pache
Hristina Tasheva
Erik van Cuyk
Elena Helfrecht
Doro Zinn
David de Haan
Renate Beense
Alexander Krack
Saskia Aukema
Eelke Colmjon
Patricia Nauta
Monique Shaw
Martine Perret
Carla Kogelman
Leidse Amateur Fotografen Vereniging (LAFV)

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
Huntenkunst
20 mei 2022 - 22 mei 2022, Ulft
Huntenkunst

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl