Feest

Het Rijksmuseum en Nederlands Fotomuseum hebben een ontwerp voor een nooit uitgegeven fotoboek ontdekt in de nalatenschap van Ed van der Elsken. Eind 2019 verwierven beide musea de nalatenschap van de bekende Nederlandse fotograaf. Onder de vele verrassingen en vergeten foto's was ook het ontwerp voor het fotoboek feest, dat Van der Elsken tussen 1950-1960 maakte.

Ed van der Elsken, Juichend publiek bij het concert van Louis Armstrong and His All Stars, in de veilinghallen in Blokker (nh), 10 mei 1959
Ed van der Elsken, Juichend publiek bij het concert van Louis Armstrong and His All Stars, in de veilinghallen in Blokker (nh), 10 mei 1959 (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Om onbekende redenen is het nooit tot een publicatie gekomen. feest bevat een aaneenschakeling van feestelijke gebeurtenissen en de roes die daarop volgt. De twee musea geven, in overleg met de familie, het boek nu postuum uit. Het boekontwerp maakt ook een onderdeel uit van de tentoonstelling Ed van der Elsken: Crazy World, die op 30 oktober opent in het Rijksmuseum.

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: 'Juist zijn fotoboeken hebben Ed van der Elsken internationale bekendheid gegeven. Dat maakt de ontdekking van feest extra bijzonder. feest geeft een tijdsbeeld van de jaren '50 en begin jaren '60. Je ziet uitersten, van kermis tot staatsbezoek, van glimlach tot traan. Je ziet verbinding en ontlading en bovenal wat mensen samenbrengt.'

Met veel liefde en zorg werd de artistieke nalatenschap in het houten huis aan de IJsselmeerdijk in Edam beheerd door Anneke Hilhorst, de weduwe van Ed van der Elsken. Eind 2019 besloot zij de nalatenschap over te dragen aan het Rijksmuseum en het Nederlands Fotomuseum. Daarmee begon voor de conservatoren het onderzoek naar de uit meer dan 11.000 werken bestaande werkarchief van Van der Elsken.

Onder de vele verrassingen was ook het ontwerp voor het fotoboek feest. Ed van der Elsken stelde dit ontwerp samen rond dezelfde tijd waarin hij aan Sweet Life werkte. Voor feest putte hij rijkelijk uit oudere en recente foto's uit zijn archief. De foto's laten allerlei feestende mensen met al de vreugde en het plezier dat daarbij hoort, zien, maar ook het zweet en de tranen wanneer het feest weer afgelopen is. De basis van het boek vormt een groep van 134 foto's. De vroegste opnamen zijn van rond 1950, kort nadat Van der Elsken zijn carrière begon, de laatste opnamen zijn uit 1960. Wanneer Van der Elsken aan het boekontwerp begon, hoelang hij eraan werkte en in welk stadium hij is blijven steken, is onbekend. Het bestaan van een door hem zelfgemaakte cover met titel, de selectie van de foto's en de aantekening over de omvang suggereert dat hij een heel eind was gekomen. Waarom Van der Elsken het bij het onvoltooide ontwerp heeft gelaten, is niet duidelijk.

Vanaf 30 oktober is er een mini-expositie in het Nederlands Fotomuseum met 7 foto's uit het boek feest in combinatie met de bijhorende contactvellen. De contactvellen maken duidelijk hoe Ed van der Elsken te werk ging en welke keuzes hij tijdens het fotograferen en later in de Donkere Kamer maakte. Het boek is ook alsnog uitgegeven (ISBN Nederlandse editie: 978-94-6208-606-7, 17,5 x 11,5 cm, 224 pagina's, 19,50 euro).30 oktober 2020 - 6 december 2020

Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
010-2030405
info@nederlandsfotomuseum.nl
www.nederlandsfotomuseum.nl
@NL_Fotomuseum (twitter)
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Ed van der Elsken

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

View from my window
november 2020, fotoboek
View from my window
Jarige navels
, online expositie
Jarige navels
Corona verstilt Italië
, online expositie
Corona verstilt Italië
Under the surface
, online expositie
Under the surface
Fotografie van (on)werkelijkheid
, online expositie
Fotografie van (on)werkelijkheid
De kus
januari 2021, fotoboek
De kus
Unfolding Ambiguity
, online expositie
Unfolding Ambiguity
Schuin fotograferen: de stijl van Wilmar Dik
, online expositie
Schuin fotograferen: de stijl van Wilmar Dik
Pandemie
, online expositie
Pandemie
Hou je Haags
15 december 2020 - 29 maart 2021, Den Haag
Hou je Haags

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl