1:1 Sets for Erwin Olaf

16 november 2013 - 30 maart 2014
Voor fotograaf Erwin Olaf speelt het interieur een belangrijke rol in zijn werk. Zijn sets worden dan ook nauwkeurig samengesteld om een model of object te kaderen en de blik van de kijker te sturen. De precisie waarmee die omgeving gestalte krijgt, zoals bijvoorbeeld in de serie Grief, is niet alleen illustratief voor de werkwijze van Olaf, maar verwijst ook naar een klassieke rol en betekenis van de architectuur. Het uitdrukkelijke perspectief en de expliciete stijlmiddelen, zoals de kwaliteit van alle oppervlaktes - deuren, vloeren, muren - behoren immers tot het instrumentarium van de architect en worden al vanaf de 19e eeuw benut om een sferische werkelijkheid op te roepen. Het resultaat zijn allereerst beelden, die een gevoel van drama oproepen: verdriet, gemis, een zekere melancholie. Ze geven ook aanleiding opnieuw over het interieur als snijpunt van architectuur, design en digitale cultuur na te denken.

De zes sets in de tentoonstelling, ontworpen door Floris Vos, spelen met een idee van werkelijkheid en maken het interieur tot meer dan een neutrale omgeving. Ze verwijzen naar de rol die het interieur in het dagelijks leven speelt en zijn tegelijkertijd aanleiding een discussie aan te gaan over de rol van ontwerp.

Tegelijkertijd is de tentoonstelling Bekleidung te zien. Deze tentoonstelling brengt werken samen van verschillende internationale kunstenaars en laat zien hoe het idee van behang en de decoratieve wand al decennialang tot de verbeelding spreekt.

Drieluik
De tentoonstellingen van Erwin Olaf en Bekleidung vormen samen het eerste deel van een drieluik dat Het Nieuwe Instituut wijdt aan het interieur. Dit drieluik onderzoekt uiteenlopende vraagstukken rond het verbeeldende, verleidende en representatieve karakter van het interieur. Het Nieuwe Instituut is ontstaan uit een fusie van het Nederlands Architectuurinstituut, Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode en Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur, en viert zijn nieuwe bestaan op feestelijke wijze met een grote opening NIEUW/NEW in het weekend van 16/17 november.

De openingstijden van Het Nieuwe Instituut zijn dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur en zondag van 11.00-17.00 uurErwin Olaf, Grief, Grace
Erwin Olaf, Grief, Grace


16 november 2013 - 30 maart 2014

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam
010-4401200
info@hetnieuweinstituut.nl
www.hetnieuweinstituut.nl
De openingstijden van Het Nieuwe Instituut zijn dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur en zondag van 11.00-17.00 uur
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Erwin Olaf

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Trapped in my body
, online expositie
Trapped in my body
New York, 1977-1985
10 april 2021 - 12 juni 2021, Amsterdam
New York, 1977-1985
Past Present Future
9 april 2021 - 30 mei 2021, Amsterdam
Past Present Future

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl