Regressive

27 oktober 2012 - 27 januari 2013
Erwin Olaf (1959) ontving in oktober 2011 de Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. Hij uitte toen de wens om nieuw werk te maken geïnspireerd op het interbellum. Dit werk wordt dit najaar onder de titel Regressive getoond in het MMKA.

Erwin Olaf neemt de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw - de tijd tussen de twee wereldoorlogen- als uitgangspunt, omdat hij een gelijkenis herkend tussen onze huidige tijd en het interbellum. Hij brengt deze gedachte in beeld in Berlijn, de stad waar het culturele leven tijdens die periode als nergens anders zinderde van het naderende onheil. Erwin Olaf is gefascineerd door de macht van het kind in deze tijden.

Samen met de nieuwe serie toont het MMKA de Nederlandse première van Erwin Olafs installatie The Keyhole. Deze was in 2011 te zien tijdens de ARCO in Madrid en gold als een van de hoogtepunten van deze beurs.

The Keyhole
De installatie The Keyhole is een ruimte waarop aan de buitenkant een serie foto s is te zien van mannen, vrouwen, kinderen, vrijwel allemaal met het hoofd van de kijker afgewend. Erwin Olaf fotografeerde ze in een sobere, tijdloos aandoende omgeving. Er is een sterke emotie van schaamte en vernedering voelbaar. Aan twee zijdes van de ruimte bevinden zich deuren waar door een sleutelgat naar binnen gekeken kan worden.

In de schaduw van morgen
Vanaf 18 november, deels overlappend met de tentoonstelling van Erwin Olaf toont het MMKA een omvangrijke presentatie van kunst uit het interbellum, getiteld In de schaduw van morgen. Neorealisme in Nederland waarin schilderkunst uit het interbellum getoond wordt van kunstenaars als Carel Willink, Pyke Koch, Raoul Hynckes en Wim Schumacher. Zij brachten in de jaren dertig van de vorige eeuw, bewust of onbewust, de dreiging van een wereldoorlog in beeld.

Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.Erwin Olaf, The Keyhole, Keyhole 7, 2012, Courtesy Flatland Gallery, Utrecht
Erwin Olaf, The Keyhole, Keyhole 7, 2012, Courtesy Flatland Gallery, Utrecht (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


27 oktober 2012 - 27 januari 2013

Museum Arnhem
Utrechtseweg 87
6812 AA Arnhem
026-3775300
info@museumarnhem.nl
www.museumarnhem.nl
Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Gesloten op 25 december, 1 januari en 26 april.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Erwin Olaf

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Trapped in my body
, online expositie
Trapped in my body
New York, 1977-1985
10 april 2021 - 12 juni 2021, Amsterdam
New York, 1977-1985
Past Present Future
9 april 2021 - 30 mei 2021, Amsterdam
Past Present Future

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl