Petroleum Borealis

Sinds enkele jaren is Tanja Engelberts geïnteresseerd in de fossiele industrie. In eerdere projecten bestudeerde ze de zoektocht naar rijkdommen in Wyoming en het snel veranderende landschap van de offshore-industrie aan de Noordzee.

Tanja Engelberts, Petroleum Borealis
Tanja Engelberts, Petroleum Borealis (diashow met meer beelden)

Dit jaar ontwikkelde ze Petroleum Borealis tijdens een residentie in het Banff Centre for Arts and Creativity in Canada. De teerzand industrie, de schaal, de geschiedenis en de impact op het milieu fascineerden haar en moedigden haar aan om het Athabasca-gebied te onderzoeken.Wanneer men kijkt naar de oevers die de Athabasca Tar Sands omsingelen, is het moeilijk om voor te stellen dat dit verre landschap met zijn kleverige donkere aarde van enige waarde is. Uit deze grond worden dagelijks 4 miljoen vaten olie gehaald; hier bevinden zich namelijk de grootste olievelden van Canada. Omdat dit proces voornamelijk verborgen wordt voor buitenstaanders, is vliegen boven deze grond de enige manier om de uitgestrektheid van deze industrie te ervaren en te zien.

In Petroleum Borealis laat Tanja Engelberts het tragische resultaat van de industrie voor fossiele brandstoffen zien. Ze fotografeerde boven het boreale bos, legde de teerzand industrie vast en maakte foto's van een verlaten teerzand mijn. Het toont het landschap dat wordt verwoest door menselijk toedoen.

Ze maakt gebruik van teerzand om verschillende afbeeldingen af te drukken. De textuur van dit materiaal is een tastbaar aandenken aan een landschap dat verloren is gegaan door verwoesting. Bij sommige van deze afdrukken is het zand afgeschraapt, waardoor alleen een spookachtig spoor van een landschap te zien is. Andere afdrukken zijn geproduceerd met de saaie zwarte koolstof van petroleumcokes (een restant van het olieraffinage proces).De installatie vormt een geheel met de teksten van George P. Marsh uit Man en Nature. Hij was de eerste die schreef over de door de mens veroorzaakte klimaatverandering in 1864. Hij beschrijft het ongemak dat gepaard gaat met onomkeerbare natuurlijke gevolgen, maar ook de opwinding van de technologische ontwikkelingen en de daaropvolgende weerstand die de natuur biedt. Het volgende citaat in Man and Nature, Or, Physical Geography as Modified by Human Action beschrijft Marsh zijn bezorgdheid: 'Natural arrangements, once disturbed by man, are not restored until he retires from the field, and leaves free scope to spontaneous recuperative energies; the wounds he inflicts upon the material creation are not healed until he withdraws the arm that gave the blow.'

Tanja Engelberts (1987, NL) woont en werkt in Den Haag. Ze studeerde af met een master fine art aan het Chelsea College of Art & Design nadat ze de studie beeldhouwkunst en monumentale kunst in zowel Nederland als Japan afrondde. In januari 2019 begint Tanja aan een tweejarige opleiding aan de Rijksakademie in Amsterdam. Haar werken zijn opgenomen in de collecties (a.o.) van De Brauw Blackstone Westbroek (NL), Clifford Chance (VK), Nationale Nederlanden (NL) en de Ucross Foundation (VS).

1 december 2018 - 16 februari 2019

Galerie Caroline O'Breen
Hazenstraat 15
1016 SM Amsterdam
06-47104484
galerie@carolineobreen.com
www.carolineobreen.com
@CarolineOBreen (twitter)
De galerie is geopend woensdag t/m vrijddag van 12.00-18.00 uur en zaterdag van 13.00-18.00 uur.

Er is werk te zien van
Tanja Engelberts

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Druppels
28 januari 2020 - 23 maart 2020, Hoorn
Druppels
Beautiful Square
3 februari 2020 - 3 april 2020, Amsterdam
Beautiful Square
Hoek van Holland
1 februari 2020 - 24 mei 2020, Rotterdam
Hoek van Holland

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl