De eerste foto‘s van Amsterdam 1845-1875

2 april 2010 - 27 juni 2010
Uit eigen bezit van het Stadsarchief Amsterdam en collecties in binnen- en buitenland is het mooiste wat er uit deze periode bewaard is gebleven bij elkaar gebracht. De tentoonstelling geeft een breed overzicht van de erfenis aan foto’s die tot en met het derde kwart van de negentiende eeuw van Amsterdam zijn gemaakt. De tentoonstelling is het resultaat van jarenlang onderzoek en het is voor het eerst dat de opnamen als een ‘ensemble’ worden gepresenteerd. Niet eerder is de relatie tussen het nieuwe medium fotografie en de topografische werkelijkheid op deze wijze aan de orde gesteld.

Midden jaren vijftig van de negentiende eeuw begonnen fotografen als Pieter Oosterhuis hun werk op de markt te brengen. Daarnaast waren er fotografen als Eduard Isaac Asser, Jan Adriaan van Eijk en Jacob Olie die uit liefhebberij het nieuwe medium exploreerden. Een bijzondere plaats is ingeruimd voor de zestien groot-formaat papieren negatieven van Amsterdamse stadsgezichten die de Britse landschapsfotograaf Benjamin Brecknell Turner tijdens zijn Amsterdamse excursie in 1857 maakte. De tentoonstelling toont Amsterdam aanvankelijk in de gedaante van een kalme, bijna ingedommelde 17de eeuwse stad met vaak ‘verstilde’ stadsgezichten. De vooruitgang na 1850 is zichtbaar in de verslaglegging van grote bouw- en infrastructurele projecten en beelden van nieuwe initiatieven op het gebied van onderwijs, kunst en cultuur. In deze periode worden er ook schuchtere schreden gezet op het gebied van nieuwsfotografie.

Naast een rijk geschakeerd beeld van de stad zoals de fotografen die zagen, biedt de tentoonstelling een staalkaart van gebruikte technieken en toepassingen: fotoalbums, stadsgezichten, souvenir- en reisalbums, familiealbums, stereofoto’s etc. Originele documenten belichten het leven en werk van de fotografen en gebruikte technieken en ervaringen.

Bij de tentoonstelling verschijnt bij Thoth Uitgeverij het gelijknamige boek, geschreven door Anneke van Veen, conservator bij het Stadsarchief, prijs 34,50 (isbn 9789068685374).

Voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling in het Stadsarchief wordt een ‘buitententoonstelling’ georganiseerd op plekken waar de Engelse fotograaf Benjamin Brecknell Turner in 1857 heeft gefotografeerd. Door deze afbeeldingen op borden te plaatsen ‘op locatie’ ontstaat er bij de passant als vanzelf een historische sensatie doordat vroeger en nu naast elkaar zijn te zien.

Voor iedereen, maar speciaal voor kinderen en hun ouders is er tegelijk met de tentoonstelling in het Stadsarchief een presentatie van foto’s van ‘Amsterdamsedingen’ naar het gelijknamige boek van Nathalie Faber en Matthijs Immink. Met hedendaagse foto’s van de monumentale hoogtepunten maar ook grappige details die kinderen opvallen in Amsterdam.

Het stadsarchief is geopend dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur en zaterdag en zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op 1ste paasdag en 1ste pinksterdag. Toegangsprijs voor de tentoonstelling is 5 euro, kinderen tot 12 jaar gratis en van 12 tot 18 jaar 3 euro. Rembrandtkaart , Vrienden Stadsarchief gratis; Archiefpas, Stadspas, Museumkaart, Pas-65+, CJP toegang 3 euro.Het vullen van de luchtballon Le Géant van Nadar door Pieter
Oosterhuis, 14 september 1865. Op maandag 11 september 1865 werd de Amsterdammers een bijzonder vermaak geboden op het weiland bij de Utrechtse Poort, achter de Gazfabriek: de reuzenballon van de heer Nadar, genaamd Le G ant. De ballon werd gevuld met ‘6,098 kubiek ellen gaz’ en kon 4500 kilo de lucht in voeren. Het affiche vermeldt bovendien: ‘Het schuitje is als een huis ingerigt en heeft twee verdiepingen’. Collectie Stadsarchief Amsterdam, nummer B00000030776
Het vullen van de luchtballon Le Géant van Nadar door Pieter Oosterhuis, 14 september 1865. Op maandag 11 september 1865 werd de Amsterdammers een bijzonder vermaak geboden op het weiland bij de Utrechtse Poort, achter de Gazfabriek: de reuzenballon van de heer Nadar, genaamd Le G ant. De ballon werd gevuld met ‘6,098 kubiek ellen gaz’ en kon 4500 kilo de lucht in voeren. Het affiche vermeldt bovendien: ‘Het schuitje is als een huis ingerigt en heeft twee verdiepingen’. Collectie Stadsarchief Amsterdam, nummer B00000030776 (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


2 april 2010 - 27 juni 2010

Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam
020-2511511
informatie@stadsarchief.amsterdam.nl
www.stadsarchief.amsterdam.nl
Het stadsarchief is geopend dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur en zaterdag en zondag 12.00-17.00 uur, gesloten op 1ste paasdag en 1ste pinksterdag. Toegangsprijs voor de tentoonstelling is 6 euro, kinderen tot 12 jaar gratis en van 12 tot 18 jaar 4 euro. Rembrandtkaart , Vrienden Stadsarchief gratis; Archiefpas, Stadspas, Museumkaart, Pas-65+, CJP toegang 4 euro. De toegang tot de schatkamer van het stadsarchief is gratis.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
diverse fotografen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Spectacle
10 juni 2021 - 30 januari 2022, Den Haag
Spectacle
Pride Photo
12 juni 2021 - 1 juli 2021, Amsterdam
Pride Photo
Women by Women
15 juni 2021 - 29 augustus 2021, Amsterdam
Women by Women

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl