Religie Nu

19 mei 2018 - 9 juni 2018

Fotograaf Eddy Seesing legde alle geloofsgemeenschappen in Nederland vast in Religie Nu. De lezer ziet ze dansend, predikend, biddend, offerend.

Eddy Seesing, RK Pastor Gerard Noordink Heino
Eddy Seesing, RK Pastor Gerard Noordink Heino (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Joden, christenen, moslims, hindoes, boeddhisten, druïdes, vrijmetselaars - om er maar enkele te noemen - en de talrijke, strenge en liberale, stromingen waarin zij het geloof belijden in God, Allah, Jahweh of het anderszins Hogere. In het nu eens kleurrijke, dan weer uiterst sobere decor van hun gebedshuis of -plek: de predikant van de Hersteld Hervormde Kerk in Voorschoten, op zijn rijkelijk met schrootjes betimmerde kansel. De druïde in zijn steenkring in Lochem, in het open veld. De Rotterdamse hindoes die een offer brengen op het met bloemen versierde altaar.In even gedetailleerde als onopgesmukte foto's, gemaakt met een technische camera (met grootformaat negatief), toont Seesing hen. Vaak in diepe ernst. Soms in vrolijke vervoering. Dansend, predikend, biddend, offerend. Altijd in opperste concentratie. Ver verwijderd van het alledaagse. Zo lijkt het althans. De schijn bedriegt, een heel klein beetje. Want de taferelen zijn enigszins geregisseerd. Seesing vroeg de voorgangers ten behoeve van het beeld een religieus ritueel te 'acteren'.

Het tijdrovende instellen van de camera, de prominente positie van de fotograaf vlak bij de voorganger enerzijds en de onverstoorbare wetmatigheden van de eigenlijke eredienst anderzijds zouden elkaar maar in de weg zitten. Voor het fotografisch resultaat maakt het geen verschil. De tableaux vivants, zoals Seesing de foto's noemt, tonen voorgangers die hun rol met volle overtuiging en overtuigend vervullen, gewend als zij dikwijls zijn met enig theatraal vertoon te fungeren als intermediair tussen volgelingen en het hogere.

De 66 foto's waarin het geloof en de spiritualiteit in Nederland zijn samengebracht, herbergen een schat aan nederig stemmende verscheidenheid. Zoveel rituelen waarvan je niets weet, zo veel religieuze attributen die je niet bij naam weet te noemen. Altaren met laatjes en schalen, kandelaars en wierookvaatjes, afbeeldingen van heiligen en symbolen - bezielde, belangrijke voorwerpen voor de gelovige, die ook de ongelovige nieuwsgierig maken naar hun betekenis. De verschillen op de foto's zijn, uiteraard, groot, maar er zijn ook veel overeenkomsten. De bescheiden onderkomens van de meeste gebedshuizen bijvoorbeeld; het cliché van roomse pracht en praal is ver te zoeken. De dienst wordt veelal in eenvoudige zaaltjes beleden.

De opening van de expositie is zaterdag 19 mei om 15.00 in het parochiecentrum achter de kerk. De tentoonstelling is te bezichtigen Eerste en Tweede Pinksterdag, 20 en 21 mei, zaterdag en zondag 26 en 27 mei, 2 en 3 juni, 9 en 10 juni, telkens van 14.00 uur tot 16.00 uur.

19 mei 2018 - 9 juni 2018

R. K. Kerk Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming
Canadastraat 26
8141 AC Heino
parsec@hetnet.nl
www.rkkerkheino.nl

Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Eddy Seesing

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Trapped in my body
, online expositie
Trapped in my body
New York, 1977-1985
10 april 2021 - 12 juni 2021, Amsterdam
New York, 1977-1985
Past Present Future
9 april 2021 - 30 mei 2021, Amsterdam
Past Present Future

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl