Religie Nu - Spiritualiteit in Nederland

16 december 2011 - 12 februari 2012
De Kunsthal Rotterdam toont met het fotoproject Religie Nu van de kunstenaar Eddy Seesing een indrukwekkend overzicht van de religieuze diversiteit in Nederland. In zeventig aansprekende fotoportretten van voorgangers van evenzoveel verschillende geloofsgemeenschappen in Nederland brengt Seesing de vari teit binnen de verschillende religieuze gemeenschappen in beeld. Zorgvuldig en met eerbied fotografeert hij dominees, pastors, imams, priesters, rabbijnen en andere voorgangers.

In 2004 vraagt Seesing theoloog Dr. Bert de Reuver, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, hem te helpen een representatief overzicht te maken van alle actieve religieuze bewegingen in Nederland. Zijn doel is om tableaux vivants te maken van voorgangers in hun natuurlijke religieuze setting. Seesing hoopt dat mensen zich door beeld en kennisoverdracht iets meer gaan verdiepen in gelovigen of andersdenkenden. Hij maakte een serie waarbij er aandacht is voor details en de ruimte waarin het ritueel gewoonlijk plaatsvindt - kerk, synagoge of moskee maar ook bij de mensen thuis of in het bos. De voorganger is in de portretten, als spiritueel gids van de geloofsgemeenschap, de centrale figuur. Seesing fotografeert de serie met een technische camera, met als resultaat monumentale foto’s.

Eddy Seesing woont en werkt in Rotterdam. In zijn projecten portretteert hij groepen mensen met eenzelfde sociale, maatschappelijke of religieuze achtergrond zoals topmanagers, opera sopranen en Marokkanen uit Gouda. Met de laatste groep heeft Seesing een video-installatie gemaakt over hun levensverhaal. Religie speelde daarbij een belangrijke rol. Hieruit ontstond het project Religie Nu met als doel een portret van alle geloofsrichtingen die Nederland rijk is te schetsen.

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie uitgegeven door THOTH met een inleiding van Thomas Quartier over de antropologische aanpak van Seesing in Religie Nu. In de begeleidende teksten bij de portretten beschrijven de voorgangers de plek waar het fotoportret is genomen en het ritueel dat zij in het portret uitvoeren. De publicatie wordt in het Nederlands en het Engels uitgegeven.

Op donderdag 15 december om 17.30 uur wordt de opening verricht door Kathleen Ferrier (CDA). Voorafgaand aan de opening, om 16.00 uur, vindt een debat plaats ‘Ritualiteit en de rol van de hedendaagse voorganger’ onder leiding van Annemiek Schrijver. U kunt zich aanmelden voor het debat via communicatie@kunsthal.nl onder vermelding van: Aanmelding debat Religie Nu.

De openingstijden van de Kunsthal zijn dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur en zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur.EddySeesing, Pentecost revival reverend Emmanuel Koney
EddySeesing, Pentecost revival reverend Emmanuel Koney (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


16 december 2011 - 12 februari 2012

Kunsthal
Museumpark, Westzeedijk 341
3015 AA Rotterdam
010-4400301
communicatie@kunsthal.nl
www.kunsthal.nl
De openingstijden van de Kunsthal zijn dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur en zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Eddy Seesing

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Trapped in my body
, online expositie
Trapped in my body
New York, 1977-1985
10 april 2021 - 12 juni 2021, Amsterdam
New York, 1977-1985
Past Present Future
9 april 2021 - 30 mei 2021, Amsterdam
Past Present Future

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl