In het domein van de duivel

Hoog in het Andesgebergte van Bolivia geloven mijnwerkers in El Tio, een duivel die heerst over de onderwereld van de mijnschachten. Volgens de legende houdt El Tio niet van vrouwen en zou hij geen mineraal geven wanneer vrouwen de mijnen binnengaan.

Eline van Nes
Eline van Nes (diashow met meer beelden)

Toen Dolly Quillka Bautista er met haar zes kinderen opeens alleen voor stond, nadat haar man na een ongeluk in de mijnen in coma was geraakt, besloot zij toch zijn werk over te nemen. Het was bittere noodzaak. In het dorpje was weinig ander werk te vinden.Dolly vocht tegen het bijgeloof, terwijl ze intussen net als iedere vrouw in een mannenwereld seksistische opmerkingen moest verduren. Bovendien leefde ze dagelijks in angst, aangezien de tinmijn waar zij werkt informeel is: iedere twee weken overlijdt er iemand vanwege een instorting of een gaslek.

Desondanks zette ze door, waarmee ze langzaam het respect van sommige mannelijke mijnwerkers begon te winnen. Dolly moest immers na het werk ook nog eens voor de kinderen zorgen en eten koken. Bovendien merkten zij dat het mineraal niet verdween. Hoewel sommige mijnwerkers nog steeds geen vrouwen in de mijnen willen, is er veel acceptatie gekomen. Inmiddels is deze pittige vrouw een symbool geworden voor mijnwerkende vrouwen in Bolivia.

Fotojournaliste Eline van Nes en journalist Jurriaan van Eerten reizen sinds 2014 door Latijns-Amerika, waar zij reportages maken over verschillende culturele en sociale fenomenen. Zij publiceren in Nederlandse kranten en tijdschriften, maar ook bij internationale media als Al Jazeera English, voor wie zij de reportage over de mijnwerkende vrouwen in Boliva maakten. In hun reportages proberen zij altijd te zoeken naar het persoonlijke levensverhaal dat achter de statistieken schuilt.

7 november 2016 - 24 december 2016

Bibliotheek Ouderkerk
Koningin Julianalaan 15
1191 CD Ouderkerk aan de Amstel
020-4961366
ouderkerk@oba.nl
www.oba.nl
@OBAmsterdam (twitter)
De openingstijden van de bibliotheek zijn maandag van 14.00-20.00 uur, woensdag van 10.00-17.30 uur, vrijdag van 14.00-17.30 uur en zaterdag van 11.00-16.00 uur.

Er is werk te zien van
Eline van Nes
Jurriaan van Eerten

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Camino del deseo
11 januari 2020 - 9 februari 2020, Haarlem
Camino del deseo
still
10 januari 2020 - 26 februari 2020, Amsterdam
still
De amateur versus de professional, waar ligt de grens?
12 januari 2020 (12.00-13.00 uur), Rotterdam
De amateur versus de professional, waar ligt de grens?
Kom 'ns dichterbij
27 december 2019 - 30 december 2019, Meppel
Kom 'ns dichterbij

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl