Overzichtstentoonstelling

5 april 2009 - 28 juni 2009
Dit is de eerste museale solotentoonstelling van Elspeth Diederix, met een dertigtal foto‘s vanaf 2000.

Het moment dat het alledaagse zijn vanzelfsprekende vertrouwdheid verliest en een andere betekenis krijgt - dat is wat Elspeth Diederix (1971, Nairobi) in haar foto‘s wil vastleggen. De beleving en betekenis van haar werk schuilt vooral in de geraffineerde schoonheid van een nieuw geordende realiteit die weliswaar droomachtig maar niet ongerijmd aandoet: een paars post-it papiertje op een boom, een meisje dat haar gezicht in het eendenkroos steekt,een roze motorfiets of een wolk van plastic zakken.

Ook al ogen de foto‘s van Diederix vervreemdend, toch bedient zij zich niet van digitale manipulatie; de soms merkwaardige constellaties van objecten worden als in een klassiek stilleven zeer zorgvuldig gearrangeerd en gecomponeerd, met een bijzondere aandacht voor de vorm van de gekozen materialen, kleur en optische illusies. Hoe zorgvuldig Diederix selecteert, blijkt ook uit de vele schetsen en voorstudies waarin vaak de exotische locaties te herkennen zijn waar zij werkt tijdens haar reizen. Ook die voorstudies zijn in de tentoonstelling te zien, in de vorm van een geprint ‘behang‘.

Regelmatig benadrukt Elspeth Diederix in haar foto‘s het contrast tussen veelal kunstmatige materialen en voorwerpen en de natuurlijke omgeving waarin zij figureren. Daarmee lijkt zij te verwijzen naar de rol van objecten om ons heen, het menselijk ingrijpen in de omgeving en hoe deze daardoor transformeert van betekenis. In andere foto‘s is de natuur alomtegenwoordig, al is er nog steeds sprake van subtiele menselijke ingrepen, zoals blijkt uit de regen van boterbloempjes of een merkwaardige vorm van bloeiende seringen. Tot de meest recente foto‘s behoort die serie die ontstaan is tijdens een werkperiode bij het Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC) in Den Bosch. De tentoonstelling bevat ook fascinerende onderwaterfoto‘s uit de serie Doride/Ultramarine, die Diederix vanaf 2001 samen met Maura Biava realiseerde.

Elspeth Diederix studeerde tussen 1990 en 1995 aan de Rietveld Academie en daarna tussen 1998 en 2000 aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. In 2002 won zij de Prix de Rome voor fotografie.Elspeth Diederix, Clouds, 2003
Elspeth Diederix, Clouds, 2003 (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


5 april 2009 - 28 juni 2009

Museum Jan Cunen
Molenstraat 65
5341 GC Oss
0412-798000
info@museumjancunen.nl
www.museumjancunen.nl
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Het museum is open op 2e paasdag en 2e kerstdag en gesloten op Koningsdag, 2e Pinksterdag, 1e kerstdag, oudjaarsdag en nieuwjaarsdag.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Elspeth Diederix

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
Huntenkunst
20 mei 2022 - 22 mei 2022, Ulft
Huntenkunst

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl