Souvenir de Charleroi

De Belgische stad Charleroi werd in 2008 door de Volkskrant uitgeroepen tot lelijkste stad ter wereld. Corruptie, hoge werkloosheid, criminaliteit en vaak negatief in het nieuws droegen bij aan dit negatieve imago. Het maakte fotograaf Derk Zijlker nieuwsgierig.

Derk Zijlker
Derk Zijlker

Tijdens het eerste bezoek werd Derk gelijk gegrepen door het surrealistische landschap van de stad met haar steenkolenbergen, verlaten fabrieken en vervallen gebouwen. Bijna drie jaar lang bezocht hij samen met cameraman Jelle Dijkstra de stad om de verborgen schoonheid vast te leggen. Tijdens hun bezoeken ontdekten ze het gastvrije en warme karakter van de Carolos, zoals de inwoners zich zelf met trots noemen.In het najaar van 2014 publiceerde Derk zijn foto's in het boek Souvenir de Charleroi en draaide hun korte documentaire film Bienvenue à Charleroi op het Nederlands Filmfestival.

De fotoserie Souvenir de Charleroi voelt als een lange wandeling door de verschillende wijken van de stad, waarbij je start in de zomer en alle seizoenen doorloopt. Derk Zijlker speelt met het contrast tussen het warme en gastvriendelijke karakter van de Carolos en het koude, bijna emotieloze karakter van de stad zelf. Beelden van verlaten straten en huizen worden afgewisseld met lachende en spelende kinderen. En zelfs in de vervallen fabrieken, lege metrostations en bergen puin wordt de schoonheid van vergane glorie goed zichtbaar.

Derk Zijlker (1982) is documentair fotograaf. Zijn series zijn observaties van het dagelijkse leven in een stad. Hij fotografeert steden over een langere periode, waardoor een specifiek tijdsbeeld wordt vastlegt. In 2015 werd Derk geselecteerd door GUP Magazine als New Dutch Talent.

10 februari 2017 - 9 april 2017

Gall & Gall-erie
Eerste van der Helststraat 82
1072 NZ Amsterdam
reinhazewinkel@gmail.com
www.facebook.com/Gallgallerie
@GallNL (twitter)
De Gall & Gal-erie is gevestigd in de etalages van de Gall & Gall en is geopend maandag t/m zaterdag van 10.00-19.00 uur.

Er is werk te zien van
Derk Zijlker

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

The Lobby Experience
, online expositie
The Lobby Experience
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
4 juli 2020 - 20 september 2020, Groningen
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl