The iT-Files

3 september 2021 - 2 oktober 2021

Door de aangekondigde opening, deze zomer, van het museum voor elektronische muziek Our House in het voormalige pand van de discotheek iT ('de iT') aan de Amstelstraat, herinnerde fotograaf Co de Kruijf zich de lange, hete clubnachten van 1992, toen hij als jonge fotograaf de legendarische nachtclub had geprobeerd te vereeuwigen. In zijn archief vond hij een serie negatieven waar hij bijna 30 jaar lang niet naar had omgekeken.

Co de Kruijf, The iT-Files
Co de Kruijf, The iT-Files (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Een archief van foto's waarin beroemde en onbekende nachtvlinders van de iT in al hun extravagantie en alledaagsheid zich laven aan het gevoel deel te zijn van misschien wel de wildste discotheek van Nederland ooit. Travo's en tieten, homo's en hetero's, DJ's en dildo's, piemels en pillen, go-go dansers en provincialen - allen passeren ze de revue. Het beeld dat oprijst uit de de foto's van De Kruijf is dat van inclusiviteit - een uitgaanstempel waarin iedereen, ongeacht seksuele voorkeur of etnische achtergrond, zich veilig waande in hun zoektocht naar extase, extravagantie, excessen en hitsige one-night-stands.

Geopend in september 1989 door de van oorsprong Oostenrijkse Manfred Langer, werd de iT snel een doorslaand succes. De themafeesten zoals de Hollywood-, Halloween- en Gay Gang Bang party's waren spraakmakend. De inclusieve sfeer en de tomeloze energie van feestbeest Manfred Langer trok nationale en internationale beroemdheden als Nelly Frijda, Richard Kraijcek, Marco van Basten, Grace Jones, Eddy Murphy en Boy George naar de club. Niet alleen zij maar iedere gast, ook totaal onbekenden, konden zich in de iT een ster wanen.

Waar de RoXY geldt als eerste discotheek in Amsterdam waar House werd gedraaid was het met name de iT die deze nieuwe muziekstijl mainstream maakte. Door de inclusieve sfeer, door de mix van homo's en hetero's, van excentriekelingen en doorzon-types heeft de iT een belangrijke bijdrage geleverd aan een brede acceptatie van de homocultuur in Nederland.

Met de dood van Langer in 1994 kwam de klad in de club. Zonder het charisma van Langer en door een combinatie van politie-invallen, klagende buurtbewoners en onmogelijke huurprijzen sloot de club in 2002 haar deuren. Na een gedoemde herstart ging club iT in 2005 failliet.

Met The iT-Files van Co de Kruijf opent Gallery WM de mogelijkheid om je weer heel even te wanen in de hoogtijdagen van niet alleen de iT, maar ook van Amsterdam als uitgaansstad, van Amsterdam als homo-hoofdstad van de wereld, van Amsterdam waar alles mocht, kon én gebeurde.

Co de Kruijf zal aanwezig zijn tijdens de feestelijke opening van The iT-Files op Vrijdag 3 september 2021. De opening is waarschijnlijk van 17.00-20.00 uur maar dit kan nog veranderen door eventuele coronamaatregelen. Kijk op de website van de galerie voor meer informatie.3 september 2021 - 2 oktober 2021

Gallery WM
Elandsgracht 35
1016 TN Amsterdam
020-4211113
gallery@gallerywm.com
www.gallerywm.com
De galerie is geopend woensdag t/m zaterdag van 13.00-18.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Co de Kruijf

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Max Pinckers - Double Bind
26 november 2021 - 13 maart 2022, Antwerpen
Max Pinckers - Double Bind
Pink Floyd - The Nico van der Stam Archives
fotoboek (verschijningsdatum 1 december),
Pink Floyd - The Nico van der Stam Archives
Indian Photo Festival
19 november 2021 - 19 december 2021, Hyderabad (India)
Indian Photo Festival

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl