Justus van Effenblok - een Rotterdams icoon

De Australische wereldreiziger-fotograaf David Adams (1968) verhuisde tien jaar geleden van Sydney naar Spangen. Daar deed hij wat elke fotograaf in zo’n geval doet: zijn nieuwe woonomgeving onderzoeken en vastleggen. Het Justus van Effenblok was voor hem een openbaring. Niet eerder had hij een dergelijk voorbeeld van sociale woningbouw gezien.

In Australië was sociale woningbouw niet meer dan een poging om zoveel mogelijk mensen tegen zo laag mogelijke kosten onder te brengen in fantasieloze flats, ergens aan de rand van de stad. Het Justus van Effenblok heeft alles wat sociale nieuwbouw in Adams’ geboorteland ontbeert: visie, karakter en revolutionaire architectuur.

Het woonblok heeft een boeiende geschiedenis. In 1918 kreeg architect Michiel Brinkman opdracht een complex van 264 volkswoningen in de nieuwe wijk Spangen te ontwerpen. Zijn ontwerp was revolutionair: een gesloten woonblok van vier verdiepingen hoog. De bovenwoningen kregen galerijen, zo breed als openbare straten, waar de bakker en de melkboer met hun karren langs de deuren konden gaan. Er was een binnenpark met bankjes en openbare verlichting. Gemeenschappelijke voorzieningen, zoals het badhuis en centrale verwarming, veraangenaamden het leven van de bewoners.

Die glorietijd van het woonblok heeft Adams niet meegemaakt. Toen hij zich in Spangen vestigde was het complex er slecht aan toe en de buurt was een no-go-area. Hij zag een monument in verval.

Zonder opdracht begon Adams met zijn foto-essay. Het eindresultaat is wat hij noemt een visual poem; een persoonlijke, poetische interpretatie van een uniek en monumentaal bouwwerk. Hij legde daarnaast de grootschalige renovatie van het blok vast. In 2010 stelde hij een boek samen met foto’s van het Justus van Effenblok getiteld Close to Silence en deed mee aan het International Photobook Festival in Kassel. Een jury van recensenten kende hem de eerste prijs toe, de Reviewers Prize.

De openingstijden van de galerie zijn dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Toegang tot de Galerie is gratis.David Adams
David Adams (diashow met meer beelden)


17 maart 2012 - 6 mei 2012

De Dubbelde Palmboom
Voorhaven 12
3024 Rotterdam
010-4761533
info@hmr.rotterdam.nl

Er is werk te zien van
David Adams

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Camino del deseo
11 januari 2020 - 9 februari 2020, Haarlem
Camino del deseo
still
10 januari 2020 - 26 februari 2020, Amsterdam
still
De amateur versus de professional, waar ligt de grens?
12 januari 2020 (12.00-13.00 uur), Rotterdam
De amateur versus de professional, waar ligt de grens?
Kom 'ns dichterbij
27 december 2019 - 30 december 2019, Meppel
Kom 'ns dichterbij

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl